Д-р Георги Желязков: Благодарение на условията, които създадохме съвместно с общините, привлякохме 43 млади лекари

07.04.2023 г. 10:56:32 ч.
/
Д-р Георги Желязков: Благодарение на условията, които създадохме съвместно с общините, привлякохме 43 млади лекари
В Световния ден на здравето – 7 април, в предаването „Моят град“ на медийна група „Добруджа“ гостуваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и д-р Георги Желязков, изпълнителен директор на МБАЛ-Добрич.

- Д-р Желязков, в Световния ден на здравето да започнем разговора с поздравления към Вас и към всички, работещи в болницата, с пожелание да работите в една по-спокойна среда…
Д-р Георги Желязков: Благодаря за хубавите думи. Бих искал и аз да благодаря на всички, работещи в сферата на здравеопазването. Днес е Световният ден на здравето. Мотото за 2023 година е „Да бъдем здрави” и това е и моето пожелания към всички, работещи в сферата на хуманната медицина –лекари, сестри, санитари, лаборанти, фармацевти. Бъдете здрави!
Йордан Йорданов: Мисля, че е много важно не само на ден като днешния,  да поздравим всички, които са част от мрежата на здравеопазването или които доставят здраве, този ден да бъде мултиплициран през цялата година и ежедневно да им отдаваме заслуженото. Да бъдат здрави, благословени и да продължават напред с Хипократовата клетва!
- Повече от радостно е, че сте тук, заедно, в студиото на медийна група „Добруджа”, въпреки че болницата, която ръководи д-р Желязков, е държавна. Има ли възможност, г-н Йорданов, Общината да помага на здравните си заведения и да създава една по-добра среда за тяхната работа?
Йордан Йорданов: През последните месеци и години демонстрираме това, което аз считам за нормално. Преди беше трудно да водим тази линия и политика, защото ръководствата на болницата изключваха всички общини, не само нашата, и под никаква форма не беше позволено да вземем участие. Трябваше да бъдем дарители на нещо, без да знаем какво се купува. Ситуацията сега, с управлението на д-р Желязков, е много различна. Защото с всички действия, като община и държавна болница, доказахме, че можем да бъдем в изключителна колаборация. Да атакуваме адекватно различните проблеми на здравното заведение и да проведем лечение на нашите съграждани и тези от областта. В момента Общината познава нуждите на болницата и можем да реагираме адекватно. И обратно – ако общините имат нужда, знаят добре, че могат да се обърнат към д-р Желязков и болницата и да реагират адекватно.
- Усещате ли тази подкрепа, д-р Желязков?
Д-р Георги Желязков: Искам да  благодаря както на Община Добрич, така и на всички общини в областта за подкрепата, която получихме, особено в последните години на пандемия. Не един и два бяха добрите жестове от тяхна страна както във финансово естество, така и като организация на работа в онези кризисни моменти, когато имахме нужда от подкрепа. В онези тежки моменти, когато имахме нужда от кадри, благодарение на организацията на Общината, около 10 медицински сестри ни се притекоха на помощ. Това даде своя резултат.
В последните две и половина години, благодарение на съвместната дейност по Общински фонд „Здраве”, с подкрепата на Община Добрич успяхме да привлечем над 25 млади специализанта на територията на болницата. Колкото и нескромно да звучи, с оглед на последните две седмици и последната сесия за прием на специализанти, приехме още седем нови. В момента специализантите в болницата са 43 и основна роля за това да се случи има Общината и фонд „Здраве”. Подкрепата е финансова и материална. Получихме не една и две финансови подкрепи, техническа база и дарения, които подпомагат и развиват работната среда на младите колеги, така че те да се чувстват комфортно и да развиват себе си.
 - Споменахте за инициативи, г-н Йорданов. Тук дойдоха много добри специалисти да преглеждат  децата на област Добрич. Това Ваша инициатива ли беше?
Йордан Йорданов: На първо място искам да благодаря на министъра на здравеопазването, на директора на болница „Пирогов”, да благодарим на всички тези хора за това, че бяха тук, на терен, и успяха да направят това, което правят най-добре, а именно – да прегледат колкото е възможно най-много деца и подрастващи, за да са спокойни техните родители. По - важното е, че тези хора бяха тук, благодарение на Министерството, на активността на министъра и на всички тези лекари, които искат да раздават здраве. Това, в ден днешен, е изключително важно.
- Как приеха това колегите Ви, д-р Желязков? Каква беше обстановката в този ден?
Д-р Георги Желязков: Настроението в подготовката и реализацията на проекта беше изключително приповдигнато. Единици са дните в историята на болницата, в които тя е била домакин, в един ден, на толкова тясно профилирани специалисти от високо ниво. Изключително голям интерес проявиха колегите от педиатрията и тези от вътрешно отделение, защото това бяха специалисти с педиатрична насоченост. Създадоха се добри контакти, които дават възможност за една по-нататъшна улеснена комуникация за пациенти със заболявания, които са тясно профилирани. Това помага на хората, които имат нужда от подкрепа.
- Имате ли други съвместни инициативи, с които да запознаем нашата аудитория?
Йордан Йорданов: Общината развива Фонд „Здраве”. Разговарях с колегите от другите общини, които споделиха, че с решение на техните общински съвети, ще подкрепят Фонда. Всички те си дават сметка, че ние трябва да бъдем активни и да подкрепим специализантите в болницата. Важно е тези млади хора да останат тук и да раздават здраве, и да стигат до трудно достъпни места в нашата област.
- Д-р Желязков, Вие поехте управлението на болницата в един изключително критичен момент, в пандемия, липса на кадри, консумативи и още други. Имахте и стачки и протести… На какво ниво е болницата в момента?
Д-р Георги Желязков: Слава Богу, този тежък период е вече зад гърба ни. Надявам се никога повече да не преживеем нещо подобно, защото това положение беше сравнимо с военно-полева болница. Всичко е зад гърба ни, нещата са стабилни. Щом ситуацията е спокойна, младите хора започват да търсят своето професионално развитие в МБАЛ-Добрич. Условията, които създадохме, съвместно с общината и с другите общини от областта, даде възможност да привлечем около 43 млади специализанти в момента. Това е много важно. При 120 работещи лекари в болницата, 43-ма са млади! Повече от една трета от лекарите в болницата са млади. Искам да продължаваме да работим така успешно и да ги задържим в нашия град, защото те са бъдещето на този град!
- Кои от отделенията в болницата имат нужда от още млади сили?
Д-р Георги Желязков: Трудно е да кажем. Все още има отделения, в които има дефицит на кадри. В последната сесия за специализанти, която приключи миналата седмица, успяхме да привлечем специализанти по три изключително дефицитни специалности: неонатология, реанимация,  трима по образна диагностика. Това са изключително дефицитни специалности не само  за нашата болница, а и в национален мащаб, а ние вече имаме такива и това ме прави много щастлив.
- Усещате ли да се повиши доверието към болницата от страна на пациентите  и какво още може да се направи, дори и от страна на общината, за да не се чуват реплики като „Отскочете до съседния град!”?
Д-р Георги Желязков: Това е трудна задача, с оглед на неблагоприятната слава, която сме изградили във времето. Вярвам, че с тези постъпки, които правим, ще преобърнем общественото мнение така, че нещата да се случват, и то е факт. Надявам се нашата болница, която не е голяма, но не е и малка, да запази своя статут във времето и да бъде онзи стожер, на който хората да имат доверие.
Йордан Йорданов: Аз вярвам, че всичко, което правим, през последните години и месеци е изключително последователно и е в полза на всички нас - хората на област Добрич и нейните гости. Няма как да пропусна, че за толкова години начело на нашата община, като човек, на когото хората са гласували доверие, и ще споделя, че д-р Желязков е първият човек, с когото работим в такава добра среда и  колаборация, като институции. Особено покрай пандемията и всичко, което се случи, начинът по който реагирахме, адекватността… Адмирации на него и на екипа му! Хората трябва да знаят всичко това. Никой не е в състояние да знае в какъв момент от живота му ще му се наложи да посети нашата болница. А там работят хора, които са  изключителни специалисти и хора, които със сърце вършат своята работа.
Д-р Георги Желязков: Само в рамките на една календарна година увеличихме заплатите с 40%, което е доста стабилна ставка.  Надявам се да продължим да катерим стълбицата нагоре.
- Получавате и техника. Открихте много хубаво отделение с министъра на здравеопазването. Имате ли намерение за други ремонти и иновации? Работите ли по някакъв проект?
Д-р Георги Желязков: Дейността по възстановяването и освежаването и надграждането не е спирала. Най-голямото ни постижение към момента може би е реализирането на европейския проект, свързан с отделението Спешна помощ. Смея да твърдя, че това е едно от най-добрите Спешни отделения в България като апаратура, архитектура и логистика. На фона на това реновирахме  АГ-отделението, изцяло реновирахме Родилно и предродилно отделение. В момента тече ремонт на кардиологичното отделение, което ще бъде изцяло възстановено. Реновирано е и Отделението по ортопедия.  Нещата се случват и ще продължават да се  случват изцяло в този дух.
Йордан Йорданов: Ние, като Община, ще продължим да подпомагаме в сферата на техниката и за закупуване на апаратура. Поискахме от д-р Желязков информация за това, от какво се нуждае болницата като апаратура и техническа обезпеченост, за да го закупим.
Нека всички, които работят в сферата на медицината да се чувстват поздравени. Животът ме сблъска с лекари от различни специалности, на които искам да пожелая много здраве, да бъдат прогресивни и да знаят , че винаги ще ги подкрепяме.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика