Начало >Добруджа >Общество

Да си спомним за делото на Христо Стефанов (ВИДЕО)

08.08.2017 г. 13:11:04 ч.
/
Да си спомним за делото на Христо Стефанов (ВИДЕО)
Днес се навършват 130 години от рождението на Христо Стефанов. По този повод община Добрич призовава гражданите на града да си спомнят за него и да поднесат цвете на възпоменателната му плоча, поставена на сградата на бившия Дом на книгата.
Христо Стефанов  е виден общественик, както и политически деец на легалното добруджанско освободително движение против румънската власт в Южна Добруджа във времето от 1919 до 1940г., припомни за радио „Добруджа” историкът  доц. д-р Цветолин Недков. Роден е  на   8 август 1887г. в Котел. След опожаряването на града, през  1894 г.,  семейството се преселва във Варна. Христо Стефанов  е участвал в Балканската война като офицер, а по време на Първата световна война е военен агроном. През 1919 г. Южна Добруджа  отново е в границите на Румъния. По това време той е едър земеделски стопанин в с. Септемврийци, където практикува модерно земеделие. Той е избран за председател на Земеделската камара в Добрич - организация, която подпомага и защитава интересите на земеделците  при производството и пласирането на тяхната продукция. Това става през 1927 г.,  а три години по-късно е  сенатор от Добрички окръг.   В краткият му път като такъв, до смъртта му на 2 септември  1931 г.,  Христо Стефанов пледира за каузата за урегулиране на поземлените отношения между колониското население в Южна Добруджа и местното българско население. Той е застрелян от  румънски колонист. Погребението му, състояло се на 4 септември, се превръща във внушително събитие в което се включва почти цялото българско население. На този ден врати затварят всички  български магазини, работилници и кантори. На 5 октомври 1941 г.  на лобното му място е поставена  паметна плоча, а  през 1942 година село Ай орман  бива преименувано на с. Стефаново.
Автор на паметната плоча на Христо Стефанов е Борис Караджа, чието творчество се свързва предимно с Румъния, но произведенията му са дълбоко български по дух, припомня Пенка Христова от Художествената галерия в Добрич. Той е починал на днешна дата през  1982 г. в Букурещ. Сред по-известните му творби са композиция „Пиета” в галерията в Балчик, седнала бронзова фигура на Любен Каравелов на една от балчишките улици, както и шест скулптури, които са част от фонда на галерията в Добрич.

Виж видеото

Снимка:www.aristeabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Въведени промени в разписанието на някои влаковете от 1 октомври
Въведени промени в разписанието на някои влаковете от 1 октомври
В неделя започва захлаждане
В неделя започва захлаждане
Пъстрота, традиции, настроение и бъдеще предлага първото издание на фестивал (СНИМКИ и ВИДЕО)
Пъстрота, традиции, настроение и бъдеще предлага първото издание на фестивал (СНИМКИ и ВИДЕО)
КК „Самурай“ домакин на държавно първенство днес и утре
КК „Самурай“ домакин на държавно първенство днес и утре



Яндекс.Метрика