Дариела Вълканкина, началник на РИО: Шапки долу пред учителите!

12.05.2014 г. 11:32:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Дариела Вълканкина, началник на РИО: Шапки долу пред учителите!
Дариела Вълканкина е дългогодишен преподавател в ПМГ „Иван Вазов". Бивш общински съветник в Добрич, председател на Областния съвет на Обединението на жените към БСП. На последните парламентарни избори бе кандидат за депутат от БСП.
От 10 януари Дариела Вълканкина е начело на Регионалния инспекторат на Министерството на образованието и науката. Тя замени на поста досегашния началник Петър Петров.
Успяхте ли да се ориентирате в средата, в която работите вече дълги години, но на новия пост като началник на Регионалния инспекторат по образование в Добрич?
Да, вече гледам от друг ъгъл. Благодарение на колегите от инспектората и на дългогодишните директори на училища с богат опит, се чувствам по-спокойна и по-уверена.
Къде са подводните камъни в образованието, може би в навечерие на изпити се усещат по-добре?
Образованието е една консервативна система. Всякакви резки движения, всякакви необмислени промени влияят много сериозно на цялото общество. Защото в нашата сфера са включени децата, включени са учителите, родителите. В този смисъл за подводни камъни не може да се говори. Новият закон за образованието се приема или по-скоро се бави, за да няма такива подводни камъни.
Отдаваме ли дължимото на учителите или само преди празници говорим за награди?
В никакъв случай не се дава дължимото на учителя. Не го казвам само затова, че съм била толкова дълго време учителка. Действително, нашият труд, учителският може да бъде разбран и оценен само от хора, които го познават и които са го работили. Много, много се дължи на учителите. Особено в съвременните условия. Имаше едно стихотворение, ще цитирам само един ред: „Шапки долу пред учителите!".
Знаят ли се имената на отличените с награди учители в навечерието на 24 май? Освен Генка Петрова, кой друг получава отличието на Министерство на образованието „Неофит Рилски"?
Беше сформирана комисия от инспектората и бяха приети предложенията от педагогическите съвети, изпратихме ги в министерството и чакаме резултати. Хората, които са предложени, заслужават, но определено са малко тази година. Със сигурност знам за двама директори на ЦДГ 8 Мария Христова и на СОУ „П.Р. Славейков" Георги Георгиев.
Учителят по физика от ПМГ Георги Георгиев също е предложен, както и преподавателят по български език и литература, също от ПМГ, Атанаска Георгиева.
Как Ви се струва абсолютната необходимост от частни уроци преди кандидатстване?
Абсолютна необходимост не бих казала толкова категорично. Частните уроци са въпрос на избор. Не са задължителни. Аз познавам изключителни деца, които се справят без частни уроци. Да, много ученици ходят на допълнителни уроци, било в школи, било индивидуално при колеги. Факторите за това са много. Понякога по-амбициозни родители, понякога самите деца имат нужда от помощ. Отсъствали са от училище или са пропуснали нещо важно. Има и друга причина. Например, по някои предмети, с които децата кандидатстват, предимно зрелостниците, от първия учебен ден до последния, т.е. от 15 септември до 24 май, всеки ден се преподават нови уроци. Изключително малко е времето за затвърждаване на преподаденото. И това дете отива на кандидатстудентски изпит по този начин. Това често налага и допълнителните уроци. Има действително неща, които трябва да се премислят. Но пак казвам, това е личен избор и аз не мога да кажа да или не, нито да подкрепя, нито да заклеймя.
Кога сте се усещали като в Златен век на българското образование?
Вижте, може да е шаблонно, но като в златен век се усещам всеки ден. Когато си срещу трийсет ученици и когато видиш да блестят поне пет чифта очи, това е златен век за нас. Ти си го накарал да те чуе. Накарал си го да обърне внимание на това, което казваш. Винаги, когато видим съпричастност, когато работим добре с децата, винаги е златен век за нас учителите.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Иванова – по пътя към космоса и звездите
Татяна Иванова – по пътя към космоса и звездите
Теодор Ставров – реклама на доброто
Теодор Ставров – реклама на доброто
Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме
Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме
 Д-р Мариян Ананиев: Нужен е управленски кураж за непопулярни мерки в здравеопазването
Д-р Мариян Ананиев: Нужен е управленски кураж за непопулярни мерки в здравеопазванетоЯндекс.Метрика