Експерти от ДОБУ участваха в семинар в Тбилиси

16.10.2013 г. 12:49:00 ч.
/ ИА Добруджа
Експерти от ДОБУ участваха в семинар в Тбилиси
Експерти от Център за граждански инициативи, консултации и обучение и Добруджанско аграрно и бизнес училище се завърнаха от Тбилиси, където участваха в експертен семинар, посветен на модернизацията на сектор „Образование" в страните от черноморския регион.
Семинарът бе организиран на 10-11 октомври 2013 от Кавказкия университет под председателството на проф. д-р Какха Шенгелия, известен историк, политически лидер, предприемач и президент на Кавказкия университетски фонд в Грузия. Целта на форума бе да се идентифицират общите проблеми в развитието на образователния сектор и да се предложат решения на проблемите, които да направят образованието по-адекватно на реалните икономически потребности.
В дискусиите се включиха експерти от министерствата на образованието на Грузия и Молдова, ръководители на катедри и факултети от Кавказкия университет, Техническия университет в Тбилиси, Молдовския държавен университет, Таврийския държавен университет в Украйна, Университета „Намък Кемал" в Турция и Лицей „Овидий" в Румъния, преподаватели, представители на граждански организации и центрове за професионално обучение и други.
Всички лектори и участници се обедниха около идеята, че реформите в образователния сектор са необходими за всички представени страни, където основен проблем е разминаването на квалификационния профил на работната сила с изискванията на пазара на труда, както недостатъчното използване на законовите възможности за учене през целия живот. Особено тревожна е статистиката за наличието на много голям брой специалисти с висше образование, които не могат да намерят работа по специалността или никога не ползвали университетското си образование в кариерата. Сериозен проблем са и лицата с ниска квалификация, които рано са отпаднали от образователната система и които по финансови причини не могат да бъдат обхванати от програмите за квалификация и преквалификация (т.е не могат да си позволят да участват в обучения и курсове). Остарелите методи на обучение и невъзможността преподавателите да ползват предимствата на ИТ на всички нива на образованието също бе отчетено пречка пред модернизацията на сектора.


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендатаЯндекс.Метрика