Начало >Добруджа >Култура

Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)

Пловдивските художници Румен Нечев и Янко Ненов гостуват с изложбата „Графика и рисунка“
03.10.2024 г. 13:07:57 ч.
/
Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)
Пловдивските художници Румен Нечев и Янко Ненов гостуват в Добрич с изложбата „Графика и рисунка“. Общата им експозиция се открива тази вечер от 17,30 ч. в галерията в областния град. Те са участници в предишни издания на пленер „Хартията“.

Добричката галерия е може би единствената с отношение към лятата хартия, с която се занимавам отдавна, и затова се чувствам на мястото си в тези зали, каза Румен Нечев. Част от творбите, с които участвам в тази изложба са точно от лята хартия. Представям мои произведения създадени от 2000 г. до сега. Публиката ще може да види резултата от големия диапазон от възможности, който дава графиката. Обичайно тя се счита за по-скучна и аскетична техника, още повече пък при изпълнение в черно и бяло. Графиката е донякъде малко минорна, но по-елегантна, и дава повече възможности за изява на интуитивността, добави Румен Нечев.  

В Добрич сме, защото имаме хубави впечатления от пленера, който се превежда в галерията, каза Янко Ненов. Моите творби в изложбата „Графика и рисунка“ са своеобразен контрапункт на работите на колегата Нечев. При мен има изобилие от цветове и внушение за добро настроение и дори веселие, добави Ненов. Това е цикъл от рисунки, който озаглавих „Удоволствие от безгрижието“. Изобразени са човеци, които се движат, танцуват… В част от пресъздадените ситуации може да се направи асоциация дори със съвременната политика, но като цяло това са приказки, които не са написани, а нарисувани с акварел и цветни моливи, заяви Янко Ненов и изрази надежда доброто настроение, пресъздадено в творбите му, да е заразително и за публиката.

С тази изложба продължаваме традицията да представяме творчеството на изявени и активно работещи утвърдени български художници, заяви директорът на Художествена галерия – Добрич Недко Недков. Показателно е дори това, че те са участници в предходни издания на пленер „Хартията“. Тази изложба е възможност да представим пред добричката публика по-детайлно различни етапи от развитието на Румен Нечев и Янко Ненов, които са много различни като художници, но в личен план са обединени от дългогодишно приятелство, а в творчески - от особена прецизност към детайла и отправените послания, добави Недко Недков. Той покани жителите и гостите на Добрич на среща с тази впечатляваща компилация от графики и рисунки в черно-бяло и в цвят.  
 
Румен Нечев е роден през 1959 г. в гр. Смолян. Завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък /1978/ и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност “Графика” /1986/ при проф. Христо Цацинов. Член на СБХ /1990/ и на Дружеството на пловдивските художници /1992/. Румен Нечев работи основно в сферата на графиката, но през последните години активно експериментира и в живописта. От 1988г. има реализирани над 40 самостоятелни и общи изложби в страната и чужбина, носител е на 25 национални и международни награди и стипендии. Участвал е в над 10 кураторски проекта с графика и хартиени обекти.

Янко Ненов е роден през 1950 г. в с. Княжево, Ямболско. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ /1980/ със специалност „Графика“ в класа на проф. Иван Маринов. Има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Носител е на редица престижни национални и международни награди. Янко Ненов е единственият български творец, участвал в световния „Портрет на света“, в който участват 128 личности на нашето съвремие, допринесли за развитието на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката като Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.

 
Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт
Яворов - познат и непознат, в изложбата „Път, на който не съзирам края..." (ВИДЕО)
Яворов - познат и непознат, в изложбата „Път, на който не съзирам края..." (ВИДЕО)
Скейт парка в Добрич се преобрази чрез фестивала „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)
Скейт парка в Добрич се преобрази чрез фестивала „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)
Националният литературен музей гостува в Добрич с фотодокументална изложба, посветена на Пейо Яворов
Националният литературен музей гостува в Добрич с фотодокументална изложба, посветена на Пейо Яворов



Яндекс.Метрика