Фирма „Металагро“ АД – по- успешна с помощта на европейски средства (ВИДЕО)

13.04.2016 г. 18:15:31 ч.
/
Фирма „Металагро“ АД – по- успешна  с помощта на европейски средства (ВИДЕО)
Втори „Ден на отворените врати“, Областен информационен център – Добрич, проведе в град Добрич, в сградата на Висше училище по мениджмънт (Международен колеж) – ет. 2. Събитието е част от Националната кампания „Успешни ЗАЕДНО“.
Домакин на втората среща бе фирма „Металагро“ АД, в лицето на господин Найден Йосифов – управител, който постави началото на срещата с презентация на проект BG161PO003-2.1.11-0014-C0001 „Технологична модернизация на производството на " Металарго"АД, по който проект са закупени 7 машини и проект „Инвестиции в модерно технологично оборудване“, закупени 4 машини. И двата проекта са финансирани по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007- 2013 година.
Дружеството е създадено през 1950 година в гр. Добрич. Като много български предприятия и Металагро АД възниква като голяма занаятчийска работилница за селскостопански инвентар, но е първият производител в страната, който преминава от занаятчийския период към етап на промишлено производство на селскостопански машини в заводски условия.
През изминалите 60 години от своето съществуване в дружеството са се произвеждали сламопреси, почвообработващи машини, ремаркета за трактори, прикачни комбайни за прибиране на царевица, приспособления (хедери) за прибиране на бобови култури и соя.
Днес фирмата произвежда хедери за слънчоглед, хедери за царевица, приставки за рапица, раздробители за слънчогледови и рапични  стъбла. Но машината, с която се свързва името "Металагро” както в България, така и целия бивш източен блок е ПСП 1,5 - тази умна и рационална конструкция остава ненадмината и до днес по заложените в нея принципи за прибиране на слънчоглед с минимални загуби.
Друга сфера, в която се разива предприятието е плод на  дългогодишно  сътрудничество с големи и утвърдени фирми от Германия от бранша на автомобилостроенето. За немските си партньори дружеството  произвежда части за вграждане в транспортни средства и сервизно оборудване. Целият производствен цикъл е в рамките на фирмата -  от леене на чугун и стомана до праховото или класическо боядисване на готовия продукт и извършване на  100% контрол за качество на материалите и 100% контрол на продукцията.
Г-н Йосифов, сподели, че фирмата разполага с персонал от 80 човека - специалисти в съответните области. В тази връзка фирмата ще се възползва и по програмите за заетост, допълни той.
В заключение, Найден Йосифов, допълни, че фирма „Металагро“ АД успява и със собствени средства да купува машини средно в рамките на всеки две години по една машина, като и тази година е планирана такава дейност. По този начин, фирмата е успяла да закупи общо 3 машини. Несъмнено обаче, европейските средства са тези, които са дали тласък на фирма „Металагро“ АД с един век напред, добави той.
От своя страна екипът на ОИЦ – Добрич запозна присъстващите с възможностите за европейско финансиране на бизнеса през 2016 г., включително и предвиден прием на някои от мерките по Програмата за развитие на селските райони. Представени бяха и финансови инструменти в подкрепа на бизнеса.
Маринела Георгиева, главен експерт – кординатор инженер по животновъдство към Национална служба за съвети в земеделието – офис Добрич, пък от своя страна представи в детайли подмярка 6.1. - Стартова помощ за млади земеделски производители, Тематична подпрограма за развитие на малките стопанства и Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства”
След края на събитието, екипът ни заедно с представители на медии посети на място базата на фирмата домакин.
Следващ „Ден на отворени врати“, ОИЦ – Добрич ще проведе на 15 април (петък) в залата на Община Каварна – етаж 1.
ОИЦ – Добрич,  е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика