Главният секретар на ТПП – Добрич: Отива си още една тежка година за българския бизнес (ВИДЕО)

14.12.2021 г. 10:36:52 ч.
/
Главният секретар на ТПП – Добрич: Отива си още една тежка година за българския бизнес (ВИДЕО)
Бизнесът изпраща още една тежка година и трудностите през които той минава са много.  Особено тежко е за някои браншове, като туризъм,  транспорт, а и не само. Това коментира в студиото на Медийна група „Добруджа” Герман  Германов –гл. секретар на ТПП – Добрич. В криза са световната търговия и пазари. Към всичко това се прибавят и икономическите последствия, които доведоха до сериозен ръст на цените на много стоки и материали, което пък оскъпява себестойността на продукцията и повишава инфлацията. Това се отразява не само на бизнеса, но и на нас, като крайни потребители, каза още той. Усложнената бизнес обстановка е причина и за фалита на много фирми. Всички сме свидетели на това, което се случва със заведенията за хранене и изключително трудната ситуация в която са поставени , коментира още той.
В същото време  държавната подкрепа  за фирмите нито беше достатъчна, нито адекватна, коментира още Герман  Германов. В повечето случаи тя беше насочена към определени сектори в икономиката. В някои от секторите икономиката е циклична, и се влияе от времето, което се взема за база за съответната  помощ. Мерките помагат в известна степен, но когато си принуден да затвориш, дори и да ти дадат 60%, трябва от някъде да намериш останалите 40%, за да  запазиш хората, които са основния фактор, казва още той в коментар. И в условията на криза проблемът с човешкия ресурс остава.
По думите му административното вдигане на минималната работна заплата  също ще доведе до сътресения.  Нейното повишаване  трябва  да бъде  обвързано поне с някакво минимално повишаване на производителността. Това трябва да доведе и до повишаване и на останалите заплати. В ситуация, в която бизнесът е принуден да плаща двойни и тройни сметки за ток и други енергоносители, още едно  такова изкуствено повишаване на разходите , което естествено всички искат, е много, защото никой не желае да сме на последно място по ниво на заплатите, но всичко това  трябва да следва икономическата логика.
В  условията на пандемия и бизнеса и хората промениха начина си на живот и работа и бързо се преориентираха към дигитализация на много работни процеси. Голяма част от фирмите, не само допуснаха, но и дават възможност на своите кадри да работят от вкъщи, коментира още Герман Германов.  Преди пандемията повече говорехме за дигитализация и цифровизация, до като сега това се случва на практика, което е и един от уроците, които научихме от създалата се обстановка.
 
Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика