Йордан Йорданов: Многократно съм поставял въпроса за децентрализация, за финансова автономност

01.10.2018 г. 16:17:26 ч.
/
Йордан Йорданов: Многократно съм поставял въпроса за децентрализация, за финансова автономност
След визита в Испания по повод Първия български фолклорен събор в края на септември кметът на Добрич Йордан Йорданов гостува в студиото на Медийна група “Добруджа“. Акцентът в разговора ни - един от актуалните проблеми в Добрич: как се контролират ремонтно-строителните дейности.
 
- Г-н Йорданов, какво се случи в Испания? Доволни ли сте от българските културни  „дипломати“?
Да започнем от тези, които ни представяха. Това са фолклорен клуб „Веселчани“, читалище „Български искрици“, „За Леса”, оркестър „Извор“ - всички те, наши представители оттук  - от Добрич. Представиха се на изключително високо ниво. Искам специално да им благодаря, защото продължават да носят добруджанското в себе си. Проведохме много срещи с  представители на две общини - Лейда и Фрага. Определено не бяхме само на разходка, макар че успяхме да видим и самия фестивал. Опитахме се да осъществим сътрудничество с двете общини, проведохме три срещи. Община Лейда е по подобие на нашата община със 140 хиляди жители, занимават се със земеделие. Община Фрага е по-малка - 20-25 хиляди души. И те се занимават със земеделие активно и с производство на продукти. Успяхме да направим среща с тяхната Областна администрация. Тя обединява кметовете им, но има по-различна функция от нашата. Това, което установихме като траен интерес и контакт, е именно в сферата на земеделието и търговията. Очакваме една от общините да ни посети за националния ни празник  на 3 март. Това вероятно ще бъде Община Фрага, които проявиха интерес и ще изпратят бизнес делегация. Тепърва предстои да се договорим и да организираме посрещане. Очакваме още Хуан Лопес от Община Лейда. Той  беше особено активен, дойде и на Добруджанския събор и прояви желание  да обменим и бизнес делегации. Срещите бяха много ползотворни. Не бях единственият български кмет на  събора. Там бяха колегите ми от Силистра и Девня, с които обменихме опит и контакти.
- Липсата на контрол обикновено е ахилесова пета на всяко едно кметско управление. Вие сте в края на третата си година, през която се започнаха много ремонти. Почти нищо не е завършено. Гражданите губят търпение, звънят непрекъснато. Как се справяте? Кой контролира дейностите?
На първо място осъществяваме контрол чрез звеното за управление на водния цикъл. На второ място - чрез експерти от Строителния контрол на нашата Община. Нашите съграждани, мисля, че свикнаха звеното за водния цикъл да поема всички сигнали, свързани с него. За съжаление,  няма как да правим разлика между авария на ВиК или с изграждането на някой водопровод и трасе по водния цикъл. Но затова е и звеното - да откликне на всички сигнали. Звеното ходи на място и проверява, и вече действа в зависимост чии са компетенциите. Много са сигналите, защото са много и групите на терен. Разговарях с група съграждани, които се оплакаха от това, че уж работата е приключена на дадена улица, но е останало разкопано. Важно е да уточним, че работата не е приключила в нито един от лотовете по водния цикъл.
- Хората обаче трябва да минават, да карат колите си. Трябва да има някаква  завършеност…
Разбира се, по ЛОТ 2 започна поетапно възстановяване, много е голям обемът от настилки. Това тепърва предстои да се случи за ЛОТ 3, но преди това трябва да се направят връзките. Ситуацията е следната: при ЛОТ 2 вървят по различен начин от ЛОТ 3. От първия са преценили, че правят определен брой участъци, свързват ги и възстановяват настилките. От ЛОТ 3 са преценили, ние тръгваме на проверка с тях, те първо правят големите трасета и чак след като ги приключат, и направят и връзките по тях, чак тогава започват цялостно възстановяване по тези настилки. Имах разговори с таксиметрови водачи. Това наистина е проблем за тях. Казах им, че максимално сме мобилизирали усилията си и водим разговори с изпълнителите, за да не се допусне през зимата да имаме такива разкопани улици, по които не може да се мине. Разбира се, ще има затворени улици, по които ще продължава да се работи, тъй като крайният срок за завършване на водния цикъл е лятото на 2019 година. Което води до въпроса, който ми поставиха дори в Испания: вярно ли е, че водният цикъл ще отнеме пет години? Не! Не е вярно и не знам кой и как ги говори тези неща. Оставам с впечатлението, че хората са дезинформирани  и нямат достатъчно информация по съответния проект. Поели сме ангажимента и не само пред таксиметровите водачи, но и пред съгражданите ни. Тези настилки, които са разкопани, да бъдат възстановени максимално бързо, преди да започне зимата.
- Коя от дейностите, които започнахте, може да счетете за завършена? Може би, санирането на първите десет блока…
Не мога да кажа такова нещо, тъй като ние продължаваме със следващите 20 блока. Десет са по Националната програма „Енергийно финансиране на многофамилни жилищни сгради“ и девет по регионалната „Региони в растеж“. Може да се каже завършено е за едни, продължава за други. Това е нашият стремеж - догодина да завършим определен брой улици, с цялостно преасфалтиране, с нови тротоари. Както вече направихме - с ново осветление, но да не спираме, а да залагаме и за следващите. Има доста проекти, които сме започнали. Които в един момент и ще отчетем за завършени, както ул.“6 септември“, проекта за Пожарната скоро. И това са все важни инфраструктурни и не само обекти за нашия град. За съжаление, те не са били рехабилитирани през последните 30 години. Бул.“Трети март“ вече е завършен обект и там предстои да се доработва от новото кръгово до ВиК. До пролетта и лятото на 2019 година нещата ще стоят по съвсем различен начин.
- Ще направите ли отчет за третата година от мандата си. В началото на ноември  се навършват трите години… Какво може да се очаква и от делото за финансовата корекция, която понесе Общината? То беше на 25 септември…
Да, ще направим отчет. Нека, който се интересува, да заповяда. Допълнително ще огласим къде ще бъде отчетът. За делото все още няма информация. Метафорично казано: за три години не можахме да „изметем” този недостатък. Това е болно място за Общината ни и се надяваме през тази седмица да уведомим обществото. Това е финансова глоба за Общината в размер на 4,3 милиона лева, която получихме от 2015 година.
- Какво искате от държавната власт? Имахте възможност да поставите въпроси на срещата в Албена…
Още преди две години, когато за първи път присъствах на този форум на НСОРБ, още тогава изразих моето много категорично мнение  във връзка със структурирането на бюджета. Многократно съм поставял въпроса за децентрализация. Това означава да имаме финансова автономност там, докъдето позволи Правителството. В момента такава нямаме. Ако някой се интересува, ще разбере, че град Добрич плаща между 7-9 милиона корпоративни данъци. Всичко отива в ръцете на държавата и решението на управляващите е как да разпределят съответния ресурс, ако има излишък. Ние сме изпратили до МРРБ, МФ и МС, и до всички народни представители от 8-ми многомандатен район писма, в които много ясно заявяваме нашите желания и искания за подкрепа относно блок „Добрич“, с финансова разбивка какво ще струва. Изпратили сме и проекти, които са за реализация и рехабилитация на съществуващата инфраструктура – улици и тротоари.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика