Кирил Петков емоционално зави към политически кабинет. ДБ още мълчи, но искат експертен

22.05.2023 г. 11:02:16 ч.
/
Кирил Петков емоционално зави към политически кабинет. ДБ още мълчи, но искат експертен
Емоционално нощно заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е имало късно в неделя. То е трябвало да одобри постигнатите договорки с ГЕРБ-СДС за общо правителство, в което на всеки шест месеца се сменя министър-председателя - Николай Денков от "Промяната" и Мария Габриел от ГЕРБ.

По време на нощното заседание съветът на "Промяната" е трябвало да одобри и дали министрите в кабинета да са политици или експерти, каквато засега е договорката с ГЕРБ. На експертен кабинет държат и лидерите на "Демократична България" - коалиционният партньор на ПП.

Съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков обаче е наложил решението за политически кабинет, разказаха участници в нощното заседание. Първоначално неговото искане е било отхвърлено с мотиви, че договорките с ДБ така или иначе са за експертен профил на министрите. Последвало обаче емоционално убеждаване, в което Петков на няколко пъти повторил на своите: "Така спасяваме България". Подчертал и че е наясно, че съюз с ГЕРБ-СДС под каквато и да било форма е краят на "Продължаваме промяната", но решението трябва да бъде взето заради бъдещето на България.

След емоционалните изблици решението било прегласувано и този път искането на Кирил Петков за политическо правителство било подкрепено. Официално обяснението било, че с такава формулировка ще е възможно другият съпредседател на "Промяната" Асен Василев да заеме поста на финансов министър и евентуално на вицепремиер. Както "24 часа" вече писа това е било настояване на ПП още при преговорите с ГЕРБ. Дотук обаче е договорено единствено, че при първата ротация Николай Денков ще е премиер, а Мария Габриел външен министър и вицепремиер.

Настояването на Кирил Петков за политически профил на правителството не е само заради Асен Василев, а и за негово собствено участие като министър, подозират обаче част от членовете на националния съвет на "Промяната".

След емоционалното заседание в ПП очакват последната дума и на коалиционните си партньори от "Демократична България". Там позицията е за експертен кабинет, но Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев все още не били уведомени официално за нощното решение на "Промяната". Панев обаче е в неформален контакт с ПП и предварително ги предупредил, че ДБ няма да изъчат политически лица за правителство и държат на експертен профил.

Заради сложната конфигурация в ДБ трябва всяка от трите партии - "Да, България" на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и "Зелено движение" на Владислав Панев, да вземе свое решение. А след това да бъде обявено и общо коалиционно. Тази процедура може и да не приключи до 15 часа на 22 май, когато президентът Румен Радев очаква Мария Габриел да му върне мандата за правителство на ГЕРБ-СДС. Предварителната договорка с ПП-ДБ е Габриел да отиде заедно с Николай Денков и да върне празна папка. А след това двамата да обявят формулата на правителствот с ротационен премиер с втория мандат. При липса на решения на някой от партийните органи в ПП-ДБ обаче Денков нямало как да отиде.

 
Снимка:cache1.24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи



Яндекс.Метрика