Лидерите на Г-7: Нарушите ли договора от Минск, ще има последствия!

14.02.2015 г. 09:57:00 ч.
/ ИА Добруджа
Лидерите на Г-7: Нарушите ли договора от Минск, ще има последствия!
Лидерите на страните от Г-7 излязоха с обща декларация, разпространена от пресслужбата на френския президент. От нея става ясно, че постигнатите в беларуската столица Минск договорености са шанс за мирно решение на кризата в Източна Украйна и заплашват с последствия, ако то бъде нарушено, предаде "Ройтерс". Те заявяват също така, че следят с притеснение Донбас и Дебалцево. Препоръчват на всички страни в конфликта да се въздържат от действия, които ще поречат на мира.
Припомняме, че при преговорите в Минск бе постигната договореност за прекратяване на огъня към 00 часа на 15 февруари и за извеждане на тежката военна техника.
Украинският президент Петро Порошенко изрази мнение, че постигнатото дава надежда за политическо разрешаване на конфликта в Донбас, но не е уверен, че те ще бъде изпълнено. "Иска ми се никой да не съхранява илюзии и че няма да се окажа наивник - мирът все още е далеч и никой няма твърда увереност, че условията на примирието, които бяха подписани в Минск, ще бъдат изпълнени", каза той.
Украинският премиер Арсений Яценюк заяви в интервю за Си Ен Ен, че ключово условие в споразуменията от Минск е затягането на контрола на границата между Украйна и Русия и възвръщане на контрола над териториите, които сега се владеят от Донецката и Луганската народни републики.
„Възстановяване на пълния контрол на границата между Украйна и Русия - това е ключово условие. Но нашата цел е да си възвърнем контрола над Донецк и Луганск, да възстановим украинската власт във всички региони, в това число и в тези, които се намират временно под контрола на ръководените от Русия терористи", коментирал Яценюк.
Той отбеляза, че Украйна не вярва на никакви думи, нито на споразумения на книга с Русия.
Украинското радикално движение „Десен сектор" не признава минските договорености и ще продължи военните действия. Това написа в профила си във „Фейсбук" лидерът на организацията Дмитро Ярош, предаде ТАСС.
По думите му организацията счита, че „всички споразумения със „сепаратистите" нямат никаква юридическа сила, тъй като противоречат на съществуващата конституция на Украйна, а следователно изпълнението им не се явява задължение за гражданите".
Русия не е страна, която има е длъжна да предприема действия за урегулиране на конфликта в Украйна. Русия не може да направи фактически нищо, тъй като не се явява участник в конфликта.
Това заяви прессекретарят на президента на руската федерация Дмитрий Песков в коментар на споразумението от 12 февруари и последвалите предупреждения на западните страни по отношение на изпълнението на споразумението от Минск и санкциите спрямо Русия.
Преобладаващо скептични са коментарите и от страна на анализатори и наблюдатели, особено след информацията, че ЕС е в готовност да въведе нови санкции срещу Русия, а държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че ще наблюдава действията на Москва.

Източник:Народно събрание

Коментирайте
Подобни новини
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
Макрон на държавно посещение в Германия
Макрон на държавно посещение в Германия
Президентски балотаж в Литва
Президентски балотаж в Литва
Серия земетресения в Турция тази сутрин
Серия земетресения в Турция тази сутринЯндекс.Метрика