Начало >Добруджа >Общество

Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци

09.08.2022 г. 16:18:29 ч.
/
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Всеки един хотелиер, който е отворил базата си за настаняване и е посрещнал бежанци, да си получи средствата в коректния размер. Това е една от основните цели, които си е поставил служебният министър на туризма Илин Димитров. Днес добричлията представи екипа си и основните приоритети в своята работа като министър, съобщават от пресцентъра на ведомството.
В Министерството на туризма са постъпили няколкостотин жалби и част от плащанията бяха забавени по различни причини. Намерението на министър Димитров е този казус да намери максимално бързо своето решение, а там, където има разминаване в данните, случаите да бъдат проверени, за да се установи причината. В първата седмица от встъпване в длъжност на служебния министър беше извършена активна работа в тази посока и предстои внасяне на предложение за Решение на Министерски съвет за плащането на забавените средства. Към момента в Министерството на туризма са постъпили над 500 на брой жалби за десетки милиона лева.
Димитров си е поставил като задача решаване на проблема със забавените категоризации на туристически обекти и дружества.
Това е сериозен проблем, тъй като в момента тече договаряне за следващия сезон, сключване на договори и тези документи са необходими за нормалното функциониране на обектите. Към момента има над 780 забавени преписки и 180 броя/комплекта документи за оценка или общо 960 заявления. Целта е това число да бъде намалено до възможния минимум.
 
Във връзка с обезпечаване на нормалното протичане на летния сезон, в четвъртък и петък са планирани посещения на министър Димитров по българското Черноморие. Той ще проведе срещи с бизнеса в Добрич, Варна и Бургас, съвместно с кметовете и областните управители, за да обсъдят актуални въпроси и качеството на туристическата услуга, която се предлага.
Служебният министър подготвя посещения (roadtrip) в близки пазари (Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция), както и на средна дистанция (Германия, Чехия, Унгария, Полша, Близкия Изток). Целта е да се подпомогне и подобри чрез срещи на високо ниво видимостта на страната ни, да се демонстрира готовност и желание за посрещане на туристи, за да бъде подпомогнат сезонът.
Анализ на дейността на министерството, е установил сериозно изоставане в онлайн рекламните канали на институцията. 
Продължава работата на междуведомствена работна група, във вторник сутринта се проведе среща между Министерство на туризма и Министерството на здравеопазването заедно с бранша. В активната работа с институциите и представителите на сектора ще се търси точният баланс, при който да не се пречи на бизнеса, но и да не се застрашава населението, каза още министърът.

снимка: Министерство на туризма

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика