Министърът на земеделието: Протестиращите поставят абсурдни и невъзможни искания (АУДИО)

23.11.2023 г. 14:14:08 ч.
/ ИА Добруджа
Министърът на земеделието: Протестиращите поставят абсурдни и невъзможни искания (АУДИО)
Всичко, което е трябвало да бъде изплатено, сме го изплатили. Каквото трябва, сме направили. Така министърът на земеделието и храните Кирил Вътев коментира от "Албена" днешния протест на животновъди в София, който започна от сградата на министерството и продължи към Министерския съвет. 

"Проблемът е, че петима души искат да нарушим регламента на Европейския съюз. Ние не можем да нарушим този регламент, защото това води до санкции", каза още министър Вътев. Той допълни, че е направено всичко възможно, но протестиращите поставят „абсурдни и невъзможни искания“.

Припомняме, исканията на протестиращите, които бяха обявени и днес, са незабавно изплащане на парите по "де минимис" и украинската помощ, връщане на старите ставки, които са намалени.

От думите на министъра стана ясно, че промени в тавана за плащане е направен в резултат на нашия натиск над Еврокомисията и персонално над комисаря Войчеховски, с когото Вътев разговаря в сряда за последно преди заседанието на Комисията по земеделие в Парламента. 

На комисар Войчеховски са представени допълнителни данни каква е структурата на нашите стопанства. „Те са огромни, не са като на Запад и затова голяма част от тях са постигнали тези тавани от 250 000 евро, но вследствие на предходните ни срещи и разговори по тази тема таванът е увеличен на 280 000 евро. По-ниският таван е постигнат от 92 фирми и това са най-големите говедовъдни и оранжерийни фирми“, уточни Вътев. 

„Те реално са в тежко състояние, но не можем да нарушим регламента, както твърди г-н Зоров, че трябва да вземем пример от Полша, защото ще влезем в наказателна процедура и санкциите са големи за цялата държава, а това са пари на всички нас. Тези помощи са държавни средства, те не са от европейски фондове“, допълни министърът. 

Министър Кирил Вътев е в курорта "Албена" за участие в единадесетия Национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Темата на тазгодишното издание е "Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари".
 

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендатаЯндекс.Метрика