Мирчев: Къро, Таки и Трактора трябва да спрат да определят дневния ред на обществото

20.05.2023 г. 10:31:00 ч.
/
Мирчев: Къро, Таки и Трактора трябва да спрат да определят дневния ред на обществото
Тези, които се инсталираха този главен прокурор, те решиха да го махнат. Това са политически, икономически и откровено престъпни кръгове. Все още, въпреки, че сме 2023 г, когато стане дума за съдебна система, рязко в нея влизат имена и прякори, познати от 90-те години - Къро, Таки, Трактора и така нататък. Те продължават да определят, под една или друга форма, обществено политическия живот и това трябва да престане и за да стане, трябва истинска реформа на съдебна система".
Така депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев коментира случващото се в прокуратурата. По думите му България е имала серия от главни прокурори, избрани да слугуват на една или друга групировка и посочи имената на Никола Филчев и Сотир Цацаров.
По повод бързото приемане от парламента на законите, които въвеждат механизми за разследване на главния прокурор, депутатът изрази задоволство, че ГЕРБ и ДПС са гласували предложения, които в предишни парламента не са подкрепяли. "За тези предложения драпахме от години. Тогава партиите, които инсталираха главния прокурор, дадоха заден", допълни Мирчев.
Според него целта пред България е поне да стигне нивото на Румъния по отношение на съдебната система, защото там има осъдени министри и депутати.

В коментар на вчерашната среща между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС Ивайло Мирчев подчерта, че на нея от новата коалиция са препотвърдили позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. "Трябва политиците да си спазват обещанията", допълни той.
Мирчев за пореден път повтори, че за "Продължаваме промяната - Демократична България" бърза и спешна конституционно реформа и реализация на приоритетите, около които са обединени партиите, може да стане само с втория мандат. Мирчев отбеляза, че България няма нужда от коалиционно, а от експертно правителство. Допълни и, че е възможно номинираният за премиер в евентуален кабинет на новата коалиция Николай Денков може да предложи различен състав на кабинет.
"В тази сложна обстановка политическо правителство не е добър вариант. Принципно това е по-сигурният вариант, но не сме в такава ситуация. Единственият вариант е обединение около приоритети и това правителство да даде време на парламента да извърши реформите", е мнението на Мирчев.
В отговор на въпрос, той изключи вариант да има тайно гласуване за кабинет на ГЕРБ, като и вариант правителството на Мария Габриел да мине чрез игра с кворума. "Винаги, преди гласуване, започват да текат такива слухове, но политическата цена, която ще бъде платена оо силата, която направи нещо такова, ще е много висока и няма какво да коментираме този вариант", допълни Мирчев.
Според него ГЕРБ са първа политическа сила и трябва да направят правителство, а ако не успеят, да обяснят ясно защо това не се е случило.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика