Начало >Добруджа >Общество

Момчил Радичков: Имаме избор! Да създаваме боклук или да оставим чист отпечатък? (АУДИО)

Днес отбелязваме Международния ден без найлонови торбички
03.07.2024 г. 17:03:02 ч.
/
Момчил Радичков: Имаме избор! Да създаваме боклук или да оставим чист отпечатък? (АУДИО)
На 3 юли 2009 години за пръв път се отбелязва Международния ден без найлонови торбички. Глобалното честване възниква по инициатива на няколко организации, които се борят за ограничаване и забрана за използването на пластмаса и торбички за еднократна употреба.

Трябва осъзнаване, да се замислим защо сме дошли на този свят – да създаваме боклук или да създаваме качествени неща и да оставим чист отпечатък. Имаме избор! Това каза за медийна група „Добруджа” Момчил Радичков - председател на сдружение „Доброжънци”. Трябва да се започне с малки стъпки, да се разделя пластмаса, метал и хартия. Във всеки квартал има контейнери за разделно събиране и почистващата фирма има начин да ги разделя. Хората трябва повече да се образоват за работата си с отпадъци, добавя още той.

Използването на найлоновите торбички е колкото удобно и евтино, толкова и бързо. За съжаление разграждането отнема между 100 и 500 години. Именно затова се предприемат и редица мерки с цел ограничаването на употребата, като една от последните е таксуването на еднократните найлонови торбички, които биват ползвани за плодове и зеленчуци.

Към момента плащаме тройно за употребата на пластмаса. Веднъж като такса, включена в цената на продукта, втори път като данъкоплатци чрез такса „Битови отпадъци” и трети път с данъка върху нерециклираната пластмаса, който възлиза на около 40 милиона годишно. Държавите членки на Европейския съюз плащат по 0,80 евро за всеки килограм нерециклирани отпадъци от опаковки от пластмаса.

Надявам се кофите за боклук да бъдат по-празни, защото много от средствата на домакинствата отиват за обработка на отпадъците. Тези отпадъци пълнят сметища, които завещаваме на бъдещите поколения. Вече забелязваме ефекта от автоматите, поставени във веригите магазини, където могат да се връщат бутилки, споделя природозащитникът.

Още по-напредничево изграждането на компости и отделянето на хранителния отпадък и да го слагаме някъде, където има пръст. Така самият ни отпадък стои много по-чист и правим много по-малко боклук. Това е най-добрата тор за растенията, а ние не го използваме. Предстои да се развиват такива проекти, допълни Радичков.

Днес беше внесена подписка от природозащитници в Министерството на околната среда и водите, подкрепена от над 5000 души, с искане за по-бързо въвеждане на депозитната система за опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса.

Държавите въвели тази система отчитат по-малко отпадъци в природата. Когато пластмасовите бутилки и кенчета добият стойност, човек започва да се замисля къде и дали да ги изхвърли или да ги рециклира.
 

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 7 юли
Времето на 7 юли
Добричкият музей гостува в Жеравна с изложба за Йовков от фонда на Дом-паметника
Добричкият музей гостува в Жеравна с изложба за Йовков от фонда на Дом-паметника
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Времето на 6 юли
Времето на 6 юли



Яндекс.Метрика