Начало >Добруджа >Общество

Мъдростта на 2022 година от страниците на вестник „Седмичен ГЛАС“

31.12.2022 г. 14:21:13 ч.
/
Мъдростта на 2022 година от страниците на вестник „Седмичен ГЛАС“
По традиция, в края на всяка година Ви представяме най-любопитните цитати от нашите събеседници през изминалите 12 месеца.
 
Песимизмът не е добър съветник за всяко едно начинание. Ние навлизаме в годината с надежда за по-добро, но в същото време не очакваме то да се случи само или някой да ни го поднесе. Работим активно всеки ден така, че нещата в нашата фирма да се развиват по възможно най-добрия начин.
Веселин Велев – изпълнителен директор на „Неопърл България”. 
***
Такъв случай, като заседналия кораб „Вера-Су“ не сме имали до момента на територията на нашата област, а като че ли и в цялата страна. Не допуснахме жертви, наранявания на екипажа или на служителите, които участваха в операцията, затова казвам, че се справихме отлично и приложихме на практика теоретичната подготовка, която сме имали до този момент.
Комисар Дарин Димитров, директор на РД „ПБЗН“ – Добрич, който в края на 2021 година бе удостоен с наградата „Пожарникар на годината“.
***
Бих им казала, че никога няма да съжаляват за избора, който ще направят. Всеки ден на лицето ми грее усмивка и това се дължи на моята професията. Всеки ден виждам бебета и щастливи майки. Няма друга професия, която да раздава толкова щастие.
Еда Екрем - една от най-младите акушерки, които работят в АГ-отделението на МБАЛ –Добрич, със съвет към момичетата, които са пред избор на професия.
***
Всъщност, през последните 3 години и половина аз не само преследвам целите си, но се опитвам да вдъхновявам и да показвам, че невъзможното става възможно. Надявам се да съм вдъхновила много деца. Много деца ми пишат и ми благодарят за това.
19-годишната Татяна Иванова от Добрич бе сред отличените на традиционната годишна церемония „Достойните българи“, която вестник „24 часа“ организира за 19-и пореден път.
***
Казвал съм го на не един министър – да дойде администрацията един месец на полето, при нас, за да разбере що е то истинско земеделие. То не се прави зад бюро.
Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
***
Никой не беше подготвен за пандемия от такъв мащаб. Не сме и предполагали за нейния размах и като обхват, и като продължителност. Колегите са крайно изморени, крайно демотивирани и физически, и психически от непрекъснатото натоварване, което през следващия месец ще надхвърли две години.
От първия ден на пандемията колегите дават всичко от себе си в борбата с този жесток вирус, но проблемът е, че те са единствените, които поемат цялото натоварване. Ние нямаме възможността и лукса да споделяме отговорността с друго медицинско заведение в целия североизточен регион.

Д-р Георги Желязков, изпълнителен директор на МБАЛ-Добрич.
***
За съжаление, в Русия има само един политик, само един властник – и това е той. До сега се опитвах да се разубеждавам, че всичко това е просто параноя, но вече стана ясно – този човек просто си е загубил акъла. И това, което прави, е просто безумие! Не мога да го опиша по друг начин.

Без съмнение всичко това ще върне Русия и руското общество десетилетия назад. В Русия настъпват мрачни времена! Много хора осъзнават драмата, пред която сме изправени.

Руски гражданин, който от години живее и развива бизнес в България, в интервю за медийна група „Добруджа“ след започналата на 24 февруари война на Русия срещу Украйна. По лични съображения той пожела анонимност.
***
Няма човек, който да знае всичко. Освен жени ми. Аз Гугъл не ползвам, защото тя знае всичко.
Огнян Велинов даде повод за гордост на добричлии с участието си в „Стани богат“ в две поредни вечери в края на февруари. Той показа много знания, логика и съобразителност и е един от малцината, които достигнаха до 13-и въпрос и си тръгнаха с 20 000 лв.
 
***
За нас украинците България винаги е била слънчева страна, но никога не ни е топлила и сгрявала така, както в момента. Ние се покланяме пред цяла България, защото прие много украинци. Всички правят така, че далеч от дома, да се почувстваме по-топло и по-уютно.
Украински бежанци, намерили подслон в общежитието в Генерал Тошево.
***
Честно казано, нямам спомен друго правителство да е имало толкова негостоприемна обстановка. От една страна, ковид пандемията и икономическите затруднения, които тя водеше, от друга страна – ужасяващата война в Украйна, с хилядите бежанци и съответно новите икономически проблеми, които тя носи. Виждаме, че опозицията е много яростна. Тя прави всичко, за да дискредитира новата власт.
Любомир Аламанов – пиар и комуникационен експерт, коментира първите 100 дни на правителството с премиер Кирил Петков, подкрепяно от четири партии.
***
Като дойда в Добрич, срещите ми с хората тук остават в съзнанието ми като една снимка и аз „нося“ тази снимка до следващото идване. Това ме топли, когато съм в Котел.
Аз живях и живея за Добруджа и за този край. Обичам всичко, което се случва тук. И всичко, което достигне до мен като негативна новина, ме боли и го съпреживявам с Добруджа и добруджанци.

Славеят на Добруджа Галина Дурмушлийска гостува в училището, което е завършила – СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Добрич. Посещението на певицата даде началото на богатата програма, с която бе отбелязана 150-годишнината от откриването на първото класно училище в Добрич.
***
Преди да започне войната не знаех какво е да си доброволец и как се става такъв. Сега разбрах, че това е нещо, което трябва да почувстваш. Ние помагаме на хора, които наистина имат нужда от помощ. Те идват с една торбичка и без никакви средства. Повечето нямат никакви претенции, защото бягат от войната. Случвало се е да дойдат такива, които да настояват за 4-звезден хотел, но бързо им обяснявам, че щом имат претенции, могат да отидат, където искат и да си заплатят хотела. Ние помагаме на нуждаещи се, а не на туристи.
Вратарят с най-много мачове за „Добруджа“ в „А“ група Свилен Симеонов беше сред най-активните доброволци в Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна, който е най-големият в страната.
***
Към израза от петата поправка на американската конституция „Имаш правото да замълчиш“, е добавена частицата „си“, която в никой друг език не е преводима. С това заглавие виждам онова примирение, желание да си кротуваш, а дано големите да не те набележат.
Бившият заместник-кмет на Добрич арх. Боян Коларов – магистър по философия, представи през месец първата си книга, озаглавена "Правото да (си) замълчиш".
***
Не съм изпяла нито една песен, без тя да мине през душата ми. Имам много песни, които са ми дадени, подарени, изнамерени, но когато отидеш при една баба да ти пее, тя ти изпява един напев, а не песен. И ти трябва чрез душата си да извадиш същността, семката на самата песен. За да може чрез душата си да докоснеш и публиката.
През месец май излезе от печат и първата книга на Славея на Добруджа Галина Дурмушлийска „За песните на моята душа“.
***
Името и авторитетът на една фирма е постоянен процес и е отговорност на всички, които работят в нея. Доброто име не се създава за ден и два. Това е един дълъг и постоянен процес, но трябва да отбележа, че веднъж спечелено доверието, не е вечно. За доверието на клиента трябва да се борим всеки ден.
Веселин Велев – собственик на „Веник“. На 19 май се навършиха 25 години от старта на търговката дейност на фирмата.
 
***
 Сега тече срокът за обществено обсъждане и ние тук обсъждаме, защо всеки жител на Дуранкулак ще трябва да пътува 60 км до Балчик. Това са 120 километра в двете посоки. С колеги адвокати коментираме, че Районният съд в румънския град Мангалия е по-близо.
Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев коментира в ефира на радио „Добруджа“ недоволството на жителите на общините Шабла и Каварна, които излязоха на протест срещу предложението за закриване на Районния съд в Каварна и сливането му с Районния съд в Балчик.
***
Миналата година се помолихме пак тук, на същото място. Бяхме голямо множество – десетки хора, когато имахме нужда, когато се молехме за Божията помощ. Бог наклони ухото си, чу молитвите ни и годината никак не беше лоша, даже беше много добра. След това, заедно с кмета, организирахме молитва за благодарност в храма, защото, като християни, когато получим нещо – трябва да благодарим. В храма бяхме едва четири човека.
Когато общуваме с Бога, а и помежду си, не трябва да забравяме да благодарим. Думата „благодаря“ трябва да присъства по-често в нашето ежедневие.

Отец Михаил от храм „Св. Троица“ в Кардам. На 2 юни – Спасовден, за втора поредна година край селото се проведе молебен за дъжд и берекет.
***
Измина една година, откакто Вальо отлетя завинаги. Отлетя – за да ни има нас. За да повдигне отново жестоките болезнени въпроси за българската бойна авиация, които така и не намират своето решение. Една година, през която много се изписа, много се изговори, много обещания се дадоха, но нищо не се промени. Ние продължаваме да летим малко, да дежурим много и да нямаме време за семействата си. Но никой от нас не се отказа, не каза „не“, защото Вальо не се отказа. Защото неговата воля и несломим дух ни мотивира да продължаваме напред.
Бригаден генерал Николай Русев – командир на авиобаза „Граф Игнатиево“. Паметна плоча на подполковник Валентин Терзиев бе открита на 8 юни в центъра на село Тюленово, една година след като 47-годишният пилот загина във водите на Черно море при изпълнение на служебния си дълг.
 
***
Най-хубавото при японците, освен вниманието и търпението, е, че те се радват на това, което имат, а не се отдават на съжаление за това, което нямат. На българите често не им достига оптимизъм и все се фокусират върху липсите си. В това отношение има какво да променим. А вие, добруджанци, сте щастливи, че живеете в най-красивата част на България.
Дипломатът и писател Юлияна Антонова-Мурата, която от десетилетия работи за укрепване на културния диалог и развитие на отношенията между България и Япония, посети Община Добричка на 14 юни.
***
Ако се направи програмно правителство, зад което да се скрият политическите интереси, не ни очаква нищо добро, защото няма да има реформи, ще ни върнат в прегръдките на Путин, ще ни отклонят от европейския път. За пореден път ще бъдем върнати към азиатския феодализъм, само и само едни хора да продължат да управляват ненаситно. Това е истината. Те държат държавата като тяхна собствена градинка и не я дават на никого.
Пиар експертът Любомир Аламанов – управляващ директор на SiteMedia Consultancy и съосновател на Центъра за анализ и кризисни комуникации, коментира в предаването „Тема на седмицата“ на радио „Добруджа“ случващото се в България и Народното събрание ден след свалянето на Никола Минчев от председателския пост на Народното събрание на 16 юни.
***
Има едно много хубаво произведение на Христо Смирненски „Приказка за стълбата“, което показва какво се случва с „ония горе“. Може би по-скоро имам претенции спрямо големите лъжи, корупцията и в края на списъка, някъде на 10-о място, е проблемът с лошия български език и въпиющата липса на думи и беден речник на младите хора.
Дияна Боева – преподавател по български език и литература в Езикова гимназия “Гео Милев“.
***
Mисля, че трябва да ценим народната музика и българският фолклор въобще, защото това е едно от най-ценните неща, които имаме. Започнахме да пренебрегваме доста неща. Това не би било добре за българина и българщината.
Световноизвестният виртуоз на акордеона Петър Ралчев гостува в Добрич през юни, за да проведе майсторски клас с възпитаниците на школата по акордеон към читалище „Йордан Йовков - 1870“, с ръководител Деян Дженков.
***
Не съм очаквал такова посрещане. Хората непрекъснато ме спират по улиците, поздравяват ме, снимаме се. Значи, оказа се, че всички наши срещи тук, в Добрич, през годините са имали някакъв смисъл.
Стефан Вълдобрев представи своята авторска книга в Добрич. Нашият град бе третият, в който сдружение „Арт Будилник” организира седмица, наситена с различни културни събития – концерти, беседи, презентации на книги, прожекции на филми и други. Един от първите, който усети топлотата и емоцията на публиката в Добрич, бе Стефан Вълдобрев.
***
Има една константна величина през всички тези години и това са хората. Всички онези, които отделят от времето си, от финансите си, за да се подготвят, да пътуват и да се представят на събора.  Това, което и в първите издания, и днес изпълва със съдържание този празник, е съчетанието между мястото, където се провежда съборът, фолклора и вярванията на хората, свързани с вълшебния, лековит извор.
Димитрина Желева – директор „Регионално развитие и хуманитарни дейности” в община Крушари. През тази година се проведе 25-ото издание на фолклорния събор „Текето“.
***
И най-важното, основното е да бъдем по-добри! В един момент всеки осъзнава, че остава само доброто. Когато човек се обърне назад, трябва да си каже – добре, в крайна сметка аз какво оставих след себе си. Смисълът на този живот е да си направил пътя, по който си минал, и хората, до които си се докоснал – едно по-добро място за живеене! 
Акордеонистът Калоян Куманов, роден в Добрич. Един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон.
***
Когато пристигнах в България, бях силно впечатлен от природата. Ние живеем в степна зона, а тук има много зеленина. Харесва ми и архитектурата в България – обожавам уютните малки улици със старинни домове. Такива места в Балчик, Варна и Добрич ме вдъхновяват. Вие сте свикнали с тях и не ви правят впечатление, но за мен те са вдъхновение да рисувам. Благодаря на България, че ни приюти! Мечтая за мир и за завръщане в моя дом – в моята любима Украйна, в моя Николаев.
Украинският художник Леонид Ященко подреди изложба в хотел „Кристел Парк“ в Кранево. Той и съпругата му Надежда, която също се занимава с рисуване, живеят там от април, след като избягаха от войната в родината си.
 
***
Ако сега генерал Иван Колев беше жив, щеше да попита, както някога руснаците в Добруджа: „Какво правят в Украйна?“.
Костадин Станчев – общественик от Тервел, един от инициаторите за изграждане на паметна плоча-барелеф на ген. Колев в Тервел. Барелефът, поставен на фасадата на реновирания ритуален дом, беше официално открит на 2 септември.
***
Не съм като някои мои колежки, които не дават да пеят песните им, докато са живи. Напротив - много съм щастлива! Песните трябва да се пеят, да се продължават, ако искаме да се съхраним като българи.
С поредица от събития беше отбелязан юбилеят на Калинка Вълчева. На 18 октомври една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор, навършва 80 години.  
***
Много дължа на великия мой учител проф. Казанджиев, когото заварих в болницата. Като млад човек, ми се струваше, че той е от Каменната ера, а е бил едва на 54 години. Умен, красив и добър човек! От него съм взел грижовността към пациента. Той, макар че имаше артрит, понякога му се подуваха ставите и едва вървеше, не пропускаше надвечер да отиде при пациентите. Това усвоих от него. За пациента е голямо нещо, че докторът е отишъл да го види.
Проф. д-р Енчо Калчев – удостоен със званието „Почетен гражданин на Добрич“ за 2022 г.
 
***
Когато единият гълчи, другият – да мълчи!
Рецептата за успешен 50-годишен брак на Димитричка Георгиева от Тервел, която от половин век всеки един ден споделя радост и тъга със своя съпруг Велико. Във връзка с откриването на обновения Ритуален дом в град Тервел – всички, сключили брак в него през 1972 година, бяха поканени да отбележат своята златна сватба, като отново си кажат „Да“.
***
Да не излезеш да гласуваш, защото не можеш да избереш никого, е като да не можеш да си избереш дрехи. Може да имаш повече или по-малко дрехи, хубави или лоши, но трябва да облечеш нещо, не можеш да ходиш гол. Недопустимо е да не си пуснеш гласа за подобряване на обществото, за подобряване на перспективите пред бъдещите поколения, пред децата ни!
Драгомир Цукев – дългогодишен преподавател по английски и френски език в България и САЩ, създател на няколко Езикови центъра в Добрич, коментира слабата избирателна активност на парламентарните избори на 2 октомври.
***
Настоящата ситуация е много опасна за страната ни, за демокрацията. Защото много хора ще си кажат: „За какво са ни нужни партии?“. Защо се състезават на някакви избори, като не могат да произведат смислена алтернатива. Затова и много хора избират на тяхно място политически радикали.
Първан Симеонов – политолог, изпълнител директор на "Галъп интернешънъл".
***
Народната песен е онази красива магия, която достига до сърцата на хората, онова мелодично откровение, което може да разчувства, да разплаче и да докосне най-нежните струни на човешката душа. Вие сте от онези щастливци, орисани от съдбата да носят в себе си музиката, да запленяват и омайват с нейното очарование.
Кметът на Тервел инж. Симеон Симеонов връчи на Калинка Вълчева плакет от името на Общината по случай 80-годишния юбилей. Почти два часа и половина продължи юбилейният концерт на 20 октомври пред препълнената зала в НЧ „Димитър Дончев – Доктора-1893”. Калинка Вълчева получи множество поздравления, но най-голямата награда – „Кристална лира“, й бе връчена в два дни след това – в предаването “Иде нашенската музика”, с водещи Даниел Спасов и Милен Иванов, които бяха водещи и на концерта в Тервел.
***
Държа да благодаря на нашата вярна публика, която не ни остави дори в трудните години на ковид-пандемията. Тогава много театри не успяха да се справят, но ние се радваме на много добра публика. Това е положителен знак и за нашата работа.
Петър Петков – директор на Държавен куклен театър „Дора Габе“ – Добрич. През тази година Кукленият театър чества 60-годишен юбилей.
***
Ние сме едно болно и полуразпаднало се общество. Днешният българин загуби способността да различава информация от познание и мъдрост. На два клика от мишката се получава някаква информация. За две минути се осведомяваме с по 5 изречения по дадена тема. И нашенеца казва: „Аз знам.!“. Не! Ти не знаеш, драги приятелю! Имаш някаква информация, която често е грешна и подвеждаща. Познанието е друга мисловна рамка. То изисква години, в които са натрупани факти, подредени като причинно-следствени връзки и аналитични  способности. А много малко от знаещите имат мъдростта да видят години напред и ходове напред. Тъй като ние не правим разлика на всичко това, не успяваме да излъчим водачи. Какви ли не екземпляри изпълзяха в годините с претенции да ни управляват?! Ние им се радваме пасивно и после се чудим, как стигаме до никъде.
Д-р Мариян Ананиев, управител на ДКЦ-1, за недъзите на днешното ни общество.
***
Моята прогноза е, че ще дойде момент на възраждане на класическите медии, на медиите, на които може да се има доверие. Жълтото и клюките продават повече, убийствата и катастрофите събират повече гледания в интернет, но ние категорично не търсим това. Това е принцип, който следваме от първия ден и ще продължим и в бъдеще. Държим на аудиторията си и се стремим да поднасяме качествена и достоверна информация. Не се занимаваме с жълтини!
Инж. Веселин Димитров – управител на медийна група „Добруджа“. В навечерието на своя рожден ден медийна група „Добруджа“ бе удостоена с една от най-значимите награди в своята 21-годишна история - наградата на НСОРБ „Глас на общините“ – знак на признателност за професионалния принос на групата за популяризиране на проблемите и постиженията на българските общини.
***
Доброто е заразно! Това е моят двигател да продължавам – заразих се с добро. Искам и другите да преживеят онова, което съм преживял и аз. Правиш едно, второ, трето… В един момент доброто става твое ежедневие. Просто имаш нужда да го правиш. Става като наркотик, имаш нужда от дневната си доза добро. Аз се промених и се опитвам да повлияя и на хората са се променят. Колкото повече позитивни примери и новини срещаме, толкова повече ще се променяме като общество към по-добро. Вярвам в това.
Теодор Ставров, на 36 години, от Добрич. Основател на платформата „Добрите примери“, която отразява известни и не толкова известни събития и хора от цяла България и света, които служат като образец за добрина на околните.

***
В Добруджа никой не те посреща с една чиния кюфтета, а с тенджера – или две. Никой не е направил малко сармички, а е направил много и големи сарми. Храната трябва да се поднася на гостите с голямо сърце, да се разливат каните с вино…
Ути Бъчваров отново бе атракцията по време четвърто издание на Фестивал на сармата и кюфтето, който бе възобновен след прекъсване от две години заради пандемията.
Акцент във фестивала тази година бяха кюфтетата, като на най-голямото барбекю в България Ути Бъчваров приготви и най-големите в България – три с тегло от по 50 кг. Домакините от Генерал Тошево се погрижиха и за гарнитурата - 150 килограма руска салата. 

***
През октомври бях в Америка за около три седмици и мога да кажа, че хората са много по-различни. Там се подкрепят много повече един друг. Живеят, за да работят. Докато ние в Европа – работим, за да живеем.
19-годишната Татяна Иванова от Добрич направи решителната крачка към голямата си мечта – България да има първата жена космонавт. Татяна е приета в специалност „Космическо инженерство“, със специализация „Ракетни горива“, в Embry–Riddle Aeronautical University във Флорида, САЩ. За да се запише за студент обаче, и бяха необходими 60 000 долара. Само за 10 дни, чрез сайта podkrepi.bg, бяха събрани 118 000 лв. от общо 1 170 дарители.

***
Разделението на българите по отношение на войната в Украйна е един абсурд! Това разделение е патологично! Включително и в моето собствено семейство има разделение. Това са драми, които са много печални.
Проф. Михаил Неделчев в Добрич. Нашият град се включи в тържествата по повод 80-годишнината на председателя на Сдружението на българските писатели и почетен професор на Нов български университет.
***
Когато минава всичко през сърцето, това се предава и на публиката. Смея да твърдя, че публиката в Добрич е най-добрата в цяла България. Тя е съставена от ценители. И това е благодарение на Маестро Захари Медникаров и неговата школа, от която и аз се учих.
Елвира Пастърмаджиева – диригент на хор „Добруджански звуци“. С концерт „Френска музика” хорът отбеляза две годишнини на своя диригент – 60 години житейски път и 35 години творческа дейност.
***
С огромно желание и любов влязох в Ансамбъл „Добруджа“. Даже в ония години, когато завършвах Музикалното училище в Котел, имаше разпределение. И в последната година препоръчаха да ме насочат към Ансамбъл „Филип Кутев“ или „Пирин“ в Благоевград. Но с много мъки и връзки успях да се измъкна и да се освободя от това разпределение, за да започна в Ансамбъл „Добруджа“. И съм изключително щастлив, че работих и работя с моите колеги вече 40 години.
Живко Желев – музикален ръководител в Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”, също чества две бележити годишнини - 60 години житейски път и 40 години на сцена.


Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика