Новият парламент: Поне 7 партии и трудно правителство

05.10.2014 г. 19:15:00 ч.
/ ИА Добруджа
Новият парламент: Поне 7 партии и трудно правителство
Поне 7 партии влизат в новия парламент, в който ГЕРБ ще е първа сила (33.2), но най-много с 90 депутати, следвана от БСП с 16.5 %, ДПС с 14.1%, Реформаторският блок – 8.7%, "България без цензура" -6.3%, Патриотичният фронт – 6.0%. Това показват данни от екзит пол на агенция "Алфа рисърч" към 18 ч., според които АБВ и "Атака" са близо до 4-процентовата бариера и с шанс за участие в следващото Народно събрание. Ако последните две партии останат под чертата, или влезе само едната, ще се увеличат процентите за сигурните участници в парламента. Ако "Атака" прескочи бариерата, това ще е първото Народно събрание с две националистически формации – Патриотичният фронт (ПС) и партията на Волен Сидеров.
Предсрочните парламентарни избори на 5 октомври минаха при рекордно ниска избирателна активност и сериозно увеличение на контролирания вот, според наблюдатели от неправителствени организации.
Първите три политически сили бележат срив в представителството си за сметка на по-малките партии.
За разлика от ГЕРБ и БСП, при ДПС има основания да се смята, че гласовете за партията са контролирано ограничени, за да не се окаже втора политическа сила, което би създало обществено напрежение.
В зависимост от това колко ще са партиите в новия парламент, съществуват различни хипотези за броя депутати, които ще има всяка от тях.
При участие на "Атака" и АБВ, разпределението на депутатите ще е следното:
ГЕРБ: 85-90; БСП – 40-45; ДПС:30-35; РБ – 20-25; ББЦ: 12 -15; ПФ: 12-15; АБВ и "Атака" по 10-12 депутати.
Ако АБВ и "Атака" останат под чертата, ГЕРБ получава между 95 и 100 депутати; БСП: 45-50; ДПС: 35-40; РБ: 20-26; ПФ и ББЦ – по 15-18 депутати.
При вариант, че влезе само една от двете последни партии, броят на депутатите за останалите политически сили ще варира с плюс-минус един - два депутати.
Така създалата се конфигурация, при която партията победител на изборите е далеч не само от самостоятелно мнозинство, но може и за не достигне 121 депутати при евентуална коалиция със сочения си за партньор Реформаторски блок, е предпоставка за сложни пазарлъци и договорки под масата между ГЕРБ и други по-малки партии. Това от своя страна означава не само трудно формиране на правителство, но и нестабилност на мнозинството, ако то се състои от три или повече партии. Математически най-стабилната коалиция би била между политическите противници ГЕРБ и БСП.

Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Време беше: ДПС изкара етническата карта при сблъсъка Морфов - Кръстева
Време беше: ДПС изкара етническата карта при сблъсъка Морфов - Кръстева
Кирил Петков отказа на Борисов и предложи на БСП пълен одит на кодовете на машините за гласуване
Кирил Петков отказа на Борисов и предложи на БСП пълен одит на кодовете на машините за гласуване
Олиото, брашното, пилешкото и някои зеленчици в борсите поевтиняват по малко
Олиото, брашното, пилешкото и някои зеленчици в борсите поевтиняват по малко
Фалит заплашва малките бензиностанции, ако отстъпката стане 1 лев
Фалит заплашва малките бензиностанции, ако отстъпката стане 1 левЯндекс.Метрика