Начало >Добруджа >Общество

Община Добрич планира да кандидатства по НПВУ за подмяна на 4000 осветителни тела в града

13.02.2024 г. 10:26:18 ч.
/
Община Добрич планира да кандидатства по НПВУ за подмяна на 4000 осветителни тела в града
Община град Добрич планира да кандидатства в процедура за подбор на проектни предложения „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление”, покана 2 по Националния план за възстановяване и устойчивост. На предстоящото заседание на 19 февруари, съветниците трябва да дадат своето съгласие, каквото е изискването за участие в процедурата.
 
От докладната записка за заместник-кмета Павел Павлов, става ясно, че допустими за финансиране са мерки за енергийна ефективност на външно изкуствено осветление, които водят до не по-малко от 30 % спестяване на първична енергия.
Общият бюджет на процедурата с ДДС е 125,7 млн. лв., като минималната стойност на проект е 100 хил. лв., а максималната не може да надвишава 2 млн. лв. Общините се задължават за период от 5 години след приключване на проекта, да извършват ежегодни вноски във Фонда за декарбонизация от 10 % от получения размер на безвъзмездната помощ.
Към настоящия момент Община град Добрич изпълнява договор на стойност 559 318,56 лв., финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост, за проект „Реконструкция и модернизация на част от системата за външно изкуствено осветление на Община град Добрич“, който включва енергийно ефективна подмяна на 680 осветителни тела по главните пътни артерии на града (бул. „25 Септември“,  бул. „Добруджа“, бул. „Русия“, бул. „25 Септември“ и ул. „Батовска“).
Във връзка с това, Община град Добрич подготвя проектно предложение до размера на максималната допустима стойност, като целта е да се обхване възможно по-голяма част от системата за улично осветление на град Добрич – около 4000 осветителни тела.

Реализацията на проекта ще намали преките разходи за електроенергия за улично осветление с поне 50%, при осигурено високо качество на осветлението чрез повишаване неговата енергийна ефективност. Ще бъдат намалени емисиите на парникови газове в резултат на намалена консумация на електроенергия, се посочва още в докладната записка.

Крайният срок за кандидатстването по процедурата е до 02.04.2024 г.

Коментирайте
Подобни новини
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИССЯндекс.Метрика