Начало >Добруджа >Общество

Общински съвет – Добрич одобри тегленето на кредит за проект за нов център

28.07.2022 г. 12:26:23 ч.
/
Общински съвет – Добрич одобри тегленето на кредит за проект за нов център
След близо 3 часа дебати, Общинският съвет на Добрич одобри предложението на Общината за поемане на дългосрочен дълг до 12 млн. лева за реализация на инвестиционен проект  „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“. 24 съветници подкрепиха докладната, 9 гласуваха „въздържал се“, нямаше „против“.
Арх. Емилия Добрева направи няколко предложения, които бяха приети от вносителя на докладната – кмета Йордан Йорданов. В решението бе записано, че изборът на премирания проект от предстоящия конкурс, по който ще продължи изработването на технически и работен проект, да стане след решение на Общинския съвет. Освен това усвояването на кредита да става на етапи, съгласувани по дейност и размер с Общинския съвет. Първият етап е разплащането на средства за организация на конкурса и премиране на участниците, вторият – за изготвянето на технически и работен проект и съгласуване на стойността му и третият – съгласуване на изпълнението. Кметът Йордан Йорданов предложи 30% от сумата да бъде платена авансово, след това да има две междинни плащания по 20%, а окончателното плащане да бъде направено след като се произнесе техническият надзор и издаването на разрешение за строеж.
Всяко тримесечие от датата на сключване на договора за реализиране на проекта съветниците трябва да получават отчет за извършените дейности и изразходваните средства.
На сесията присъства Явор Панев – част от екипа, работил по изработване на заданието за конкурсната процедура за новия център. Той запозна съветниците накратко с изготвеното задание, което е близо 100 страници. Самият конкурс ще бъде обявен на 1 август, като проектантските екипи от цял свят ще имат възможност да представят своите виждания за нова визия на централната част на град Добрич. Конкурсната процедура ще бъде 4 месеца, като оценяването ще бъде през декември от 9-членно международно жури с опит в ландшафтната архитектура. Ще бъдат избрани три проекта и от тях след допитване до гражданите и след съгласуване с Общинския съвет, трябва да бъде избран проектът, който да бъде реализиран.
 Когато имаме идейни проекти от целия свят, можем да изберем най-доброто за Добрич, каза арх. Панев. Той обърна внимание, че е планирано проектът да се реализира на няколко етапа, като първият ще е насочен към пешеходната зона от „Стара Къща“ до площад „Свобода“.
В заданието са заложени критерии, сред които такива за износоустойичвост, мразоустойчувост  на настилката. Не искаме да говорим само за плочки, а за цялостната визия и устойчивост на проекта. Когато се заложат всички тези критерий, няма как резултатът да не бъде положителен, каза Панев.
Основните коментари от страна на част от съветниците бяха, свързани с избраната сума от 12 мнл. Лева, без да е избран технически проект и да е ясна стойността на реализацията му. Нежля Амди Ганева дори предложи кредит да бъде тегледн, едва след като има избран технически проект.
От екипа, изработил заданието обясниха, че в него има нужда от финансова рамка. Ако нямаме финансова рамка за съпоставимост, няма как да правим сравнимост на проектите.
Няма как да сравняваме един проект на стойност 2 милиона, с друг, който струва 20, каза Панев.

В отговор на питане на съветника Иво Пенчев, кметът Йордан Йорданов заяви, че е реалистично дейностите по проектът, който бъде избран, да започнат през следващата година.

Коментирайте
Подобни новини
Времето в петък
Времето в петък
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“



Яндекс.Метрика