Начало >Добруджа >Общество

Отец Георги Дочев: Богородичните пости – възможност да се замислим за смисъла на живота и пътя, по който сме поели

03.08.2022 г. 13:28:22 ч.
/
Отец Георги Дочев: Богородичните пости – възможност да се замислим за смисъла на живота и пътя, по който сме поели
По време на пост човек трябва да бъде бдителен по отношение на греховете, които иначе е склонен да извършва. Това е възможност всеки от нас да се замисли за смисъла на живота, за това какъв човек е, какъв път е избрал и каква е целта му. Това каза за слушателите на р. „Добруджа“ по повод Богородичният пост, който започна в началото на тази седмица, архиерейският наместник на Добричка духовна околия отец Георги Дочев.

Архиерейският наместник обясни, че Светата православна църква е установила 4 поста в годината.  Сега сме в един от тези периоди – Богородичния пост, който започна на 1 август и ще продължи до 15 август – празника на божията майка Успение Богородично.  

Постът е и период, в който човек трябва да се замисли как да служи по-добре на Бог и как да бъде по-полезен на останалите хора. Решилият се на пост трябва след това да отиде в храма и да се изповяда, да разкрие своите грехове и да поиска прошка. Затова християните пречистват чрез постене и телата си, за да се подготвят за това велико тайнство – покаяние, добави отец Георги Дочев.

Той каза, че тежко болни хора не бива да спазват пост. За останалите ограниченията в храните са свързани отново със здравословното им състояние. Хора с по-леки заболявания трябва да съобразяват поста си така, че да не вреди на здравето им. Например по-лек режим е да се консумират млечни продукти – т. нар. бял пост. А сряда и петък са дните в седмицата, които по принцип са определени от Църквата за пост и пречистване на православните християни, но не бива да се стига до крайности в ограниченията, отбеляза архиерейският наместник.

Отец Георги Дочев е архиерейски наместник на Добричка духовна околия от средата на месец юни. Припомняме, че той бе ръкоположен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на Петдесетница в църквата „Света Троица“ в Добрич. Отец Георги е назначен и за председател на храм „Свети Георги“ в Добрич.

Във време на различни кризи той съветва миряните да се уповават на Бог и да вярват в Божията промисъл. Не бива хората да се поддават на паниката и страха, защото страха е от Дявола. Затова трябва със спокойствие и упование в Божията любов да се преодоляват трудностите, защото Иисус Христос е казал: „В живота скърби ще има, но дерзайте, аз съм с Вас.“

Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика