Павел Павлов: Политиците не са на нивото на хората, които протестират

24.07.2013 г. 13:49:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Павел Павлов: Политиците не са на нивото на хората, които протестират
Павел Павлов е социален психолог, собственик на Авангард персонал консултинг. Общински съветник в община град Добрич.
Проследихте всичко, което се случи във вторник вечер пред и в Народното събрание. Какво всъщност се случи на 40-ия ден от протестите?
Без съмнение станахме свидетели на ескалацията на протестите. За мен това беше очаквано. Но действията на полицията не ми се сториха професионални. 40-ият ден е символичен и би трябвало органите на реда да очакват, че формата на протест ще бъде по-различен от предходните 39 дни, в които хората протестират срещу правителството. И не само срещу правителството, а изобщо срещу системата. Според мен по-голямата част от хората, които са на улицата, протестират срещу политическата система. Правителството е на прицел, защото в момента то олицетворява тази система и властта.
Адекватна ли беше реакцията на управляващите? Те като че ли не се впечатляват много от тези протести.
Те се опитват да неглижират протестите. Наблюдавам известно високомерие от тяхна страна по отношение на желанието на хората нещата да се променят. затова и реакциите на управляващите са в голяма степен неадекватни. От една страна председателят на народното събрание призовава депутатите да не отиват на работа, което е прецедент за целия демократичен период на България, а от друга – министър-председателят на реагира по никакъв начин, което също е странна „щраусова" реакция на заравяне на главата в пясъка.
Не съм съвсем убеден и дали политиците от опозицията реагираха адекватно с коментарите си и с призивите за незабавни избори.
Изобщо, в момента политическата класа не е на нивото на хората, които протестират
Какво са очакванията Ви? Какво предстои сега?
Не се наемам да пророкувам, но ми се струва, че хората, които протестират – няма да се откажат. Независимо от летните месеци, независимо от евентуалната ваканция на парламента, хората няма да се откажат, защото вече над 40 дни наблюдаваме едно постоянство на протестите, което означава, че политиците трябва да реагират по някакъв начин. Те не могат непрекъснато да не обръщат внимание на това, което се случва на улицата, защото, ако цитирам Любомир Левчев „водата е по-силна от камъка". Хората имат желание за промяна и това не е някаква приумица, а наистина е време за някаква промяна и тя трябва да започне с оставката на това правителство.
Какво е мястото на провинцията в тези протести? България не е София, но като че ли останалата част е обзета от апатия.
Разделението между столица и провинция не е от вчера. Това се дължи и на голямата концентрация на активни хора в София и затова е естествено там протестите да бъдат най-силни. Странно е, че в другите големи градове не са толкова интензивни. Мисля си, че това разделение няма да продължи дълго време и най-вероятно в скоро време ще се появят по-силни протести и в провинцията. Няма как този процес да продължи само в София, защото недоволните не са само в столицата и това е съвсем очевидно.
Според мен трябва да се стигне до някакво решение, което да е в полза на демокрацията в страната. А това решение минава през оставка на сегашното правителство.

Коментирайте
Подобни новини
13 хил. прочетени книги – рецептата за успеха на Огнян Велинов
13 хил. прочетени книги – рецептата за успеха на Огнян Велинов
Йордан Йорданов: Добрич вече е на политическата карта на България
Йордан Йорданов: Добрич вече е на политическата карта на България
Димитър Бербатов в Добрич: Надявам се на конгреса всеки да гласува по съвест
Димитър Бербатов в Добрич: Надявам се на конгреса всеки да гласува по съвест
Илин Димитров: Ако успеем да отворим за Великден, ни очаква добър сезон
Илин Димитров: Ако успеем да отворим за Великден, ни очаква добър сезонЯндекс.Метрика