Начало >Добруджа >Регионални

Позиция на кмета на Община Добричка относно произвеждането на местен референдум на 27 октомври 2024

Соня Георгиева: За мен като кмет изборът е един. Работя непоколебимо за референдум
19.09.2024 г. 15:06:44 ч.
/
Позиция на кмета на Община Добричка относно произвеждането на местен референдум на 27 октомври 2024
В  изпратена до медиите позиция относно местен референдум на 27 октомври кметът на община Добричка Соня Георгиева заявява: 
В качеството си на кмет и жител на Община Добричка се обръщам към широката общественост, провокирана от тревожната ситуация, която се създаде след решението на Добрички общински съвет за произвеждане на референдум на 27 октомври 2024 година. Изразявам своето силно безпокойство, че Областна управа, определени икономически кръгове и институции целенасочено оказват административен натиск за възпрепятстване провеждането на референдум.
Странна е позицията на областния управител, който първо върна решението за преразглеждане, а след това депозира жалба до Административен съд-Добрич. Най-общо казано, неговите мотиви подлагат под съмнение грамотността и информираността на жителите на община Добричка. Същевременно с това „осъждат“ желанието за произвеждане на референдум като незаконно и лишено от смисъл. Нещо повече - принизяват Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправлениес „правно нищо“. Това не само е предпоставка за ограничаване правото на глас на местните хора, гарантирано от Конституцията, но по този начин областният управител косвено въздейства, като предопределя и дискредитира резултатите от насрочения за 27 октомври референдум. Заедно с това, аз и моят екип, сме свидетели на адресирана кореспонденция, в която  хората от общината ясно посочват, че земята и природата са по-ценни от икономическите дивиденти и „Зелената сделка“. В подкрепа на това е позицията на организации, институции и правната комисия към Народното събрание, изложени във връзка с конституционно дело 18/2023, образувано по искане на Президентана Република България за установяване на противоконституционност на последните разпоредби в Закона за опазване на земеделските земи. Те касаят промяна предназначението на земеделска земя, с цел опростена процедура по изграждане на централи от възобновяеми  енергийни източници. „Насърчаването“ на производство и потребление на енергии от ВЕИ никога не бива да означава нарушаване на нормите на Конституцията на България. Обработваемите земи се ползват само за земеделски нужди. Промяна на тяхното предназначение се допуска по изключение и при доказана нужда, при условия и ред, определени със закон.
Досега нямах намерение да нарушавам добрия тон, но събитията от последните дни ми дават основание да бъда категорична в позицията си. Изпълнявам действащо решение на Добричкия общински съвет за произвеждане на референдум на 27 октомври. Използвам и ще използвам всички законови механизми, за да гарантирам правото на хората сами да посочат със своя глас искат или не паркове с вятърноенергийни източници на енергия върху плодородния чернозем. За тази цел днес изпратих писмо до министър-председателя за среща, на която да го запозная със случващото се в нашата община, така че да имам гаранция от най-високо държавно ниво в правотата на намеренията ми.
За мен като кмет изборът от оттук нататък е един. Работя непоколебимо за референдум.
Считам това за правилно и морално, когато говорим за бъдещето на Добруджа.
 
 
Източник:Община Добричка

Коментирайте
Подобни новини
Информационна кампания за полуляризиране на електронното здравно досие ще се проведе на 24 септември в Г. Тошево
Информационна кампания за полуляризиране на електронното здравно досие ще се проведе на 24 септември в Г. Тошево
Жителите на  с. Селце, община Каварна ще отбележат своя събор с турнир по конен спорт
Жителите на с. Селце, община Каварна ще отбележат своя събор с турнир по конен спорт
В ХГ „Христо Градечлиев“ в Каварна бе открита изложба на Христо Янев
В ХГ „Христо Градечлиев“ в Каварна бе открита изложба на Христо Янев
Деца от Тервел завоюваха призови места на Фестивал на руската поезия, песен и танц
Деца от Тервел завоюваха призови места на Фестивал на руската поезия, песен и танц



Яндекс.Метрика