Начало >Добруджа >Регионални

Представители на местната власт и национални сдружения вземат участие в конференция в Страсбург

В нея участва и кметът на община Каварна Елена Балтаджиева
12.09.2024 г. 20:30:58 ч.
/
Представители на местната власт и национални сдружения  вземат участие в конференция в Страсбург
Конференцията на националните асоциации на местните и регионалните власти се провежда в централата на Съвета на Европа, Страсбург в периода от 12-13 септември 2024 г.
 Конференцията е организирана по повод 30-годишнината на Конгреса на местните и регионални власти и 75-годишнина на Съвета на Европа и е под егидата на Литовското председателство на Комитета на министрите на държавите членки.
 Събитието e възможност за проследяване на резултатите от постигнатите договорености, в рамките на IV-та Среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Съвета на Европа, проведена в Рейкявик през май 2023 г.
 В състава на делегацията от българска страна участваt: Даниел Панов - председател на УС на НСОРБ, кмет на община Велико Търново, Елена Балтаджиева - ръководител на националната делегация в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, кмет на община Каварна, Венцислав Спирдонов, председател на УС на НАПОС, председател на Общински съвет Велико Търново, Сейфи Мехмедали, заместник-председател на УС на НАПОС, председател на Общински съвет Джебел, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ
Конференцията бе открита с изказвания на Президента на Конгреса - Марк Кулс,  Арнолд Абрамавичус - Заместник - министър на литовското председателство на Комитета на министрите  и Бьорн Берге - Заместник Генерален секретар  на Съвета на Европа.
 Бе проведен дебат относно каква роля могат да играят националните асоциации за укрепване на териториалната демокрация и многостепенното управление, в който активно участие взе Екрем Имамоглу – кмет на Истанбул и председател на Съюза на общините в Турция и Г'н-Марит Хелгесен, президент на Норвежката асоциация на местните и регионалните власти, председател на Съвета на европейските общини и региони и член на Окръжния съвет на Телемарк.
 Конференцията продължи с Кръгла маса на тема „Устойчивост, възстановяване и реформа в Украйна“, както и  с презентации и дебати на тема „Насърчаване  на демокрацията чрез ангажиране на всички граждани“
 Вторият ден на конференцията ще продължи с кръгли маси на темите „Насърчаване на демокрацията чрез ангажиране на всички граждани“ и „Местни иновации за по-силни местни власти“.
 В края на събитието ще се приеме и съвместна декларация, която следва да даде нов тласък на партньорството между Конгреса и националните асоциации.


Коментирайте
Подобни новини
По график тече подготовката за произвеждане на изборите за народни представители в 51-вото Народно събрание
По график тече подготовката за произвеждане на изборите за народни представители в 51-вото Народно събрание
Орлето Илия започна миграцията си към Африка
Орлето Илия започна миграцията си към Африка
Елена Балтаджиева пожела на добър час на всички ученици и учители
Елена Балтаджиева пожела на добър час на всички ученици и учители
Две покани към политическите партии отправя кметът на община Добричка
Две покани към политическите партии отправя кметът на община Добричка



Яндекс.Метрика