Преслав Борисов: Много абсурди се изрекоха по време на предизборната кампания

26.05.2014 г. 10:56:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Преслав Борисов: Много абсурди се изрекоха по време на предизборната кампания
Преслав Борисов започна мандата си в Европейския парламент през януари 2013 г. Член е на Група на Европейската народна партия /ЕНП/
Участва в Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС- Русия, Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, на Делегация за връзки с Израел. Заместник член в Комисия по транспорт и туризъм и специална комисия по организираната престъпност, корупция и изпирането на пари.
Защо са важни тези избори за България и Европейския съюз?
Важността на гласа, който даваме на 25 май, произтича от факта, че в Европейския парламент, като законодател, и съвместно с комисията и със съвета се изграждат всичките регламенти и директиви, които по-късно директно или чрез преработка, в зависимост от това дали е регламент, или директива, се прилага във всяка една държава членка. Цялото наше законодателство се базира на решенията които се вземат в ЕП, ЕК и ЕС. От там съдбата и развитието на страната зависи от този факт. От тази гледна точка ние трябва да сме много внимателни в това, което се случва там и хората, които ни представляват. За да могат в максимална степен да защитят интересите в полза на държавата.
Предизборна кампания реално нямаше, няма обяснения каква е ролята на евродепутата и какво той прави в ЕП.
Абсолютно сте права, кампанията е много вяла. Като закономерност, тези избори са с най-ниската активност, защото хората не виждат пряката връзка. Голяма част от политическите партии и техните кандидати говорят за неща, които са абсолютно извън обхвата на дейността на един евродепутат. В крайна сметка евродепутатът има една основна функция – да работи във връзка с приемането на регламенти и директиви. От там насетне се определят неговите качества, т.е. какво трябва да притежава като професионални и лични качества, за да може да изпълнява добре работата си и да защитава интересите на страната си. Понятието „да защити българския интерес" е много хубаво, но е много общо. Това, което аз смятам на базата на опита, който последната година и половина имам в Европейския парламент, е, че трябва да са хора професионалисти в определени области. Да познават добре икономиката и развитието на една държава, за да имат и познанието за нея. Да имат контакти с хората в тази област и да могат да обменят мисли и идеи, за да може по-късно да дават адекватни решения. Затова е много важно да са хора професионалисти в конкретна област, за да работят и в конкретна комисия в ЕП. Според мен чисти политици, които са по 20 години в парламента, които са без професионален профил, по-трудно биха могли да се справят. Когато гледаме регламенти и директиви, нещата са изключително детайлни. Много са технически, т.е. изисква се едно изключително добро познаване на материята или поне възможност да се разбере от хора, които са в този отрасъл.
Определено партиите, които направиха по-активна кампания, наблегнаха на националната кауза и политика, сякаш сме пред избори за национален парламент. Може ли в ЕП да се отстоява национална кауза?
Националната кауза може да се отстоява навсякъде. Може да я отстояваш и като гражданин, и със действията си. Всеки един депутат и член на кабинет, евродепутат или комисар, всеки от положението, което заема. Но това, което винаги прибавяме е, че не действаме по нещата, които ни предстоят. Ето миналата година, когато бяха изборите за национален парламент, ние повече говорехме за Европа и за това, което се случва в ЕП, отколкото сега за нещата, които са приоритет за национален парламент. Обръщаме пирамидата и определени политически субекти се опитват от това да извадят дивиденти. Стига се до там да чуем абсурда как ще се въведе казарма, как ще се усвоява по-добре, как ще се вдигнат доходите. Това не са неща приоритет на един евродепутат. Да, действително чрез по-правилни позиции в съответните регламенти и директиви това може да се постигне. В никакъв случай не е директен ефектът, който да очакваме и затова се е изместил значително фокусът с цел популизъм, който в никакъв случай не е полезен.
Случвало ли се е вие депутатите от различните групи в европарламента да работите заедно за някаква кауза?
С тази тема в последния месец и половина много се спекулира. Дори бяхме обвинени в няколко интервюта, че сляпо защитаваме листата за гласуване, която ни предлага Европейската народна партия /ЕНП/. Това обаче изобщо не отговаря на истината. Всяка директива или регламент се разглежда от представителите на всяка една политическа група. След обсъждане и гласуване се стига до един компромис, с който се приема дадено решение. Това е първата стъпка, която показва, че не може да се работи на основата на противопоставяне. А трябва да се достигне до компромис в полза на всички партии и политическото семейство в ЕП.
Все пак европейските депутати са независими не винаги и всеки е длъжен да спазва листата.
Вие сте специалист в сферата на земеделието. Може ли ЕП да влияе върху развитието в този отрасъл в България?
Индиректно могат и те влияят. Беше приета миналата година през ноември месец Общата селскостопанска политика за следващия програмен период. Парламентът и комисията дискутираха и приеха тази програма. Всъщност, това също е съвместно решение в което ЕП има своята дума. Декември месец в Балчик направихме представяне на ОССП, за да може българският земеделски производител да бъде наясно с това, което е прието в Европа. Това е една много широка рамка. Когато го представихме, фермерите бяха недоволни, че тя е много отворена – дава много възможности. А това е перфектно, когато държавата може да работи в тази рамка и може да извлече най много ползи. Във всеки аспект от нашата работа, било то за кредитните карти, било за регистрацията на автомобили или технически прегледи, все доклади, по които съм работил, всеки един от тях минава през Европейския парламент. Във всеки аспект от живота ЕП оказва влияние. Смятам, че като млада държава членка, имаме много дълъг път да извървим, за да се убедим във важността на тези институции и как да работим в тях.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Иванова – по пътя към космоса и звездите
Татяна Иванова – по пътя към космоса и звездите
Теодор Ставров – реклама на доброто
Теодор Ставров – реклама на доброто
Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме
Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме
 Д-р Мариян Ананиев: Нужен е управленски кураж за непопулярни мерки в здравеопазването
Д-р Мариян Ананиев: Нужен е управленски кураж за непопулярни мерки в здравеопазванетоЯндекс.Метрика