Проект, с участието на ученичката от Добрич, е полуфиналист в конкурс на НАСА

11.02.2021 г. 15:22:03 ч.
/
Проект, с участието на ученичката от Добрич, е полуфиналист в конкурс на НАСА
Сред стотици проекти от цял свят в конкурса на НАСА за изграждане на база за живот на Марс българският проект, в който има и добричко участие, влезе сред 20-те полуфиналисти. Част от екипа, включващ архитекти, спалеолог, биолог и други, е 18-годишната Татяна Иванова, която тази година завършва Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“. Тя е амбицирана да стане първата българка, полетяла в космоса. Момичето от Добрич е участвало на космически лагери в Измир, Турция и Хънтсвил, Алабама, САЩ. През миналата година тя се класира на първо място в света на космическата викторина, организирана от центъра за подготовка на деца, които искат да станат космонавти, в Индия.
Именно с тези богати познания за условията за живот в космоса Татяна помага в разработването на проекта „Марс 25“. Преди година тя получава покана да се присъедини към екипа от главния организатор и автор на проекта Калина Калчева – млад архитект от Варна. За проекта научихме от януарския брой на списание „Космос“, в който са отделени цели шест страници. В новия брой на списанието, в края на този месец, ще има отделна статия, посветена на Татяна.
Българският екип вече е сред полуфиналистите в конкурса на НАСА, като до края на годината ще бъдат ясни десетте финалисти.

 
- Татяна, разкажи ни за твоето участие в проекта. Как се стигна до поканата да се включиш в екипа?
 Точно преди една година, по това време, с мен се свърза Калина Калчева – млад архитект от Варна. Тя ми обясни за идеите на проекта, за предстоящото състезание на НАСА и с какво мога да бъда полезна аз. Моята задача са спортните дейности на Марс – какви спортове би могло да се практикуват на Червената планета. Има много фактори, които оказват влияние – по-слабата гравитация, липсата на атмосфера и т.н.
Ние сме екип и всеки работи по различните компоненти и накрая би трябвало да сглобим всичко.
- Как се чувстваш в такава компания, в екипа са архитекти, биолози, професори?
Страхотно. Но ние много рядко общуваме заедно. Аз комуникирам с Калина Калчева, която е мой наставник – тя ми възлага задачите и следи за изпълнението им. Като архитект, тя работи по главните прототипи – надуваеми балони, които служат за модифициране, за транспортиране…
Калина получава задачите от „Марс юнивърсити“, след което ги разпределя към нас. Развитието на проекта ни се следи много строго от НАСА – дали всичко сме разработили сами или сме плагиатствали.
През април ще го представим пред българска публика, а след това и пред международна за оценка, която ще е много важна за определянето на най-добрите десет идеи. Освен това предстои издаването на ръководство, в което подробно ще бъде описан проектът.
- Разкажи ни още малко. Идеята е как може да функционира база на Марс, която да бъде обитаема от хора?
Точно така. Проектът ни се състои от няколко части, като всяка се изгражда с определени материали, издръжливи на Марс. Най-вероятно самата база на Червената планета ще бъде в пещера, тъй като там нивата на радиация са значително занижени. Но не само базата е важна, самото пътуване е много опасно и дълго.
Отделните части на базата са във формата на балон, защото са много по-издръжливи, а и по-лесно ще се пренесат. Всеки балон е определена зала с точно конкретна функция.
- Заложена ли е в проекта някакъв вид растителност, защото на базата ще има нужда от кислород?
Да, тъй като атмосферата на Марс е много по-разсеяна и не може да се диша нормално, както е на Земята. Така че растенията ще имат много важна роля. На Марс има вода, за жалост е под формата на лед. Затова отглеждането на растенията на Марс трябва да е чрез хидропоника – отглеждане на растения без почва. Ще дам един пример – картофът е растение, което би могло да се отглежда по този начин и да се прехранват хората там.

- Може ли да разкриеш част от твоята задача – какви спортове би могло да се практикуват на Марс?

Гравитацията на Марс е една трета от тази на Земята. Тоест, спортове като волейбол, баскетбол или футбол би било безсмислено и безинтересно да се играят, защото, като скочиш, ще падаш много бавно надолу. Но пък би могло да се практикува алпинизъм и скално катерене. На Марс се намира най-високата планина в Слънчевата система – Олимп, висока 27 километра. Освен това има и много скали и каньони.
Плуването също би било удачен спорт, ако се изградят басейни. Защото, когато скочиш във водата, самото потапяне ще бъде много по-леко и плавно, отколкото е на Земята. 
 - Каква, според теб, е целта на подобен конкурс? Да се създадат условия за бъдещите астронавти, които да изследват Марс, или в още по-голяма перспектива – възможност за заселване на Червената планета, ако евентуално условията за живот на Земята се променят драстично?
Марс е планета, която се намира в т.нар. обитаема зона на Слънчевата система. Реално има вероятност за живот там, просто трябва тези условия да се пригодят така, че да са подходящи за човека. Температурната амплитуда (разликата между най-ниската и най-високата температура) е в рамките на това, което човек може да понесе. За съжаление, технологиите в момента все още не са достатъчно сигурни и безопасни, за да бъде изпратен екип до там.
Според мен това е пътят – колонизация на Луната, а защо не и на Марс.
А колкото до целта на конкурса, просто НАСА търсят умните хора по света. Те си имат достатъчно учени, но ако отнякъде се появи добра идея, защо да не я използват?
- Ти, би ли искала да посетиш тази база на Марс, върху която работите в момента?
Разбира се. В есето си, с което кандидатствам в различните университети, се фокусирам точно върху това – самолети и ракети. Кандидатствам космическо инженерство. Една от тезите ми е, че се надявам моето поколение да изобрети най-новата технология, с която да се стигне до там, и някой ден да осъществя мечтата си – да полетя в космоса, следователно и до Марс.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика