Шефовете на служби пред депутатите: Никога назначенията не са били съгласувани с чужди посолства

30.05.2023 г. 13:51:21 ч.
/
Шефовете на служби пред депутатите: Никога назначенията не са били съгласувани с чужди посолства
Назначаването на председател на ДАНС се извършва по строго регламентирана процедура. Никъде не се предвижда да има съгласуване с чужди посолства, обяви шефът на ДАНС Пламен Тончев пред депутатите.  В парламента започна изслушване на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", директора на Служба "Военно разузнаване" и председателя на Държавна агенция "Разузнаване", относно изнесените твърдения от хора от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България", че ръководителите на службите за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.
Не знам какъв е източника и на какво са базирани твърденията, че има дефицити. ДАНС е надежден и търсен партньор, каза Тончев.  
 Това е един наратив, каза още той. И припомни, че е публично известно, че агенцията сама е разкрила свои служители, които са работили за руското разузнаване. 
Той поясни, че тези твърдения дискредитират институциите, те били част от хибридната атака. 
Политическото говорене показвало непознаване на работата на ДАНС.  Точно тази структура имала особен принос за образуване на досъдебното производство по  "Автомагистрали" например.
Шефът на Военно разузнаване ген. Венелин Венев също обясни процедурата по която се оглавява службата. "Въпросната история" него го заварила с натовски генерал по сигурността. Той помоли да се води дебатът по-различен начин заради хората, които са зад граница. Например "тези, които мерят радиацията в Украйна, за да може вие, ако се наложи да сложите противогазите", каза още той.  
Шефът на разузнаването Антоан Гечев също прочете извадки от закона. "ДАР не е на президента Радев или на някой друг", посочи Гечев. Никъде не било казано, че председателят трябва да се представя на чужди посолства или организации.  Той каза, че доверието се гради с години, а може да бъде загубено за ден, час или минута. Винаги съм се стремил да изграждам това доверие, каза още Гечев. "Доверието към държавата зависи най-вече от вас", обърна се той към депутатите.
От години се чувало, че агенцията има нужда от реформи, но досега никой не бил дошъл да каже от какви реформи имат нужда тези структури. Когато преди две години поел службата, в агенцията се редяли на опашка служители, за да ползват един компютър. И това било през 2021 г. 
Генералът съобщили, че получили разрешение от НАТО да разсекретят какво се е случило преди войната. Щял да го направи на заседание на съответната комисии.
Даниел Лорер от ПП - ДБ попита не трябва ли да има доверие. Тончев каза, че трябвало да има доверие. 

Ангел Георгиев от "Възраждане" също отправи въпрос към шефа на ДАНС. Той попита има ли е теч на информация към Македония. 

Тончев каза, че въпросът е чувствителен за цялото общество. По случая имало досъдебно производство. Съветник към министър председател тогава е съгласувал позиции със Северна Македония. Той не даде подробности за кой период става дума и за кой съветник на кой премиер.

Цончо Ганев започна да вика шпиони. 

В последните две години имало два случая, в които документи са ставали достояние на външни източници, каза Тончев в отговор на въпрос от ДПС. Единият случай бил на техния колега, срещу когото има дело за шпионаж. Вторият случай е техен документ, публикуван на сайт. Разбрали, че достъп до документа са имали двама човека, извън състава на агенцията. 

Изслушването продължава с още въпроси. Те са основно към шефа на ДАНС.
Снимка:cache1.24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери



Яндекс.Метрика