Начало >Добруджа >Общество

Стефан Цанев ще бъде носител на Националната литературна награда „Дора Габе“ тази година

12.09.2023 г. 13:42:22 ч.
/
Стефан Цанев ще бъде носител на Националната литературна награда „Дора Габе“ тази година
Стефан Цанев да получи Националната литературна награда „Дора Габе“ тази година. Това е решението на Комисията, която разгледа и обсъди постъпилите три предложения за националната награда, която се връчва на всеки пет години. Наградата се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.
Другите две предложения бяха за Надя Попова – поет, преводач, журналист, литературен изследовател и за Янислав Янков – поет, писател. След разискванията комисията предлага с Националната литературна награда „Дора Габе“ да бъде удостоен Стефан Цанев – поет, белетрист, автор на драматургични текстове. 
Предложението на комисията трябва да бъде одобрено от Общински съвет – Добрич на заседанието на 19 септември, а церемонията по връчване на наградата ще се състои на 26 септември в Добрич.
Наградата е съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.
От предложените за носители на Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, Комисията е решила то да бъде присъдено на Марина Константинова – поет, писател, журналист, автор на романа „Първата. Роман за живота на Дора Габе“.

 
Стефан Цанев е роден през 1936 година в с. Червена вода, Русенско. Средното си образование получава в Русе. Завършва журналистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут. Работил е като кореспондент на в. „Народна младеж“, редактор в Студията за игрални филми, драматург в Държавния сатиричен театър, в Театър „София“, в Драматичния театър Пловдив, в Театър „Българска армия“ (1992–1996). Първите си стихове печата през 1953 във в. „Дунавска правда“. Още в началните години на поетическите му търсения ярко се очертава характерният му стил на обществена ангажираност и публицистична критичност. Целият творчески път на Цанев минава под знака на траен читателски интерес. Творческите му изяви го утвърждават като интелектуалец със значителен символен капитал в обществото. Като представител на т.нар. „априлско поетическо поколение“, литературните изследователи определят поезията на Стефан Цанев като интелектуална, етична, оценъчна, полемична, комуникативна. За него лириката е винаги преди всичко отношение, мисия, отговорност, на тази водеща функция се подчинява поетиката му във всички стихосбирки.
 
Марина Константинова е творец от град Добрич. Член е на Сдружението на писателите в града. От 1992 година до сега е осъществила около 20 свои творчески проекта с поезия и проза. Марина Константинова е поетеса, романистка, журналистка, която има дълбок интерес към големите личности на историята – тракийския владетел Севт III, румънската кралица Мария Реджина и закономерно тя стигна до големите ни майстори на словото Дора Габе и Йордан Йовков. В произведението „Първата, Роман за живота на Дора Габе.”, тя по нов начин успява да покаже как да победим заплахата от късата културна и историческа памет, на забрава на достойните ни учители и предходници, които преоткриват „глъбините” на човешкия Космос.

Коментирайте
Подобни новини
Православната църква чества днес свети Пантелеймон
Православната църква чества днес свети Пантелеймон
Разнообразие и активен социален живот осигурява Домът за стари хора в Добрич (ВИДЕО)
Разнообразие и активен социален живот осигурява Домът за стари хора в Добрич (ВИДЕО)
Добричката група "Цар Плъх" участва в първата вечер на фестивала Hills Of Rock
Добричката група "Цар Плъх" участва в първата вечер на фестивала Hills Of Rock
 МОН предлага две по-дълги ваканции през новата учебна година
МОН предлага две по-дълги ваканции през новата учебна година



Яндекс.Метрика