Татяна Иванова с поредна крачка към мечтата си – да полети в необятния космос

16.09.2020 г. 15:49:32 ч.
/
Татяна Иванова с поредна крачка към мечтата си – да полети в необятния космос
Поредна крачка към мечтата си да полети в необятния космос направи 17-годишната Татяна Иванова от Добрич. Тя спечели първото място на "Space Magica Online Space Quiz World Cup". Организатор е центърът за подготовка на деца, които искат да станат космонавти "Space Magica“ в Индия. 
За участието в състезанието са регистрирани 23 държави. Представителите им получават по около 30 въпроса, на които трябва да отговорят за седем минути. Класирани са само 14 държави, сред които и нашето момиче.
Татяна Иванова е ученичка в 12-и клас в Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” в Добрич. В момента кандидатства в някои от най-престижните университети в САЩ, а голямата й мечта е Масачузетският институт по технологии /MIT/.
Припомняме, че в преследване на  голямата си мечта Татяна вече успя да посети, точно преди година, първия учебен космически лагер в света Advanced Space Academy към Космическия лагер на NASA в Хънтсвил, Алабама. След него се нарежда Space Camp Turkey в Измир, който младата девойка посети година преди това и се завърна с медал за лидерство.

 
- Татяна, ти си Световен шампион! Разкажи ни, какво представляваше този конкурс, в който ти спечели първото място в света?
Викторина, на английски куиз (quiz). Имаше предварителен кръг, в който участваха общо 23 държави. Регламентът е такъв, че или избират участника с най-много точки от дадена държава, какъвто бе моят случай, или трябва да покриеш минимален брой точки, определен от организаторите, за да продължиш напред. След първия кръг, от общо 23 държави, напред се класираха 14. Бях изненадана, че имаше държави от почти всички континенти. 14-е държави, които продължихме напред, бяхме България, Франция, Турция, Непал, Мароко, Индонезия, Гърция, Швейцария, Индия, ОАЕ, Бангладеш, Панама, Ливан и Шри Ланка. След това ни разделиха на две групи – А и Б, имахме по 6 мача в групата
за излъчване на шестима участници за полуфиналите. В нашата група обаче бяхме четирима с еднакъв резултат, затова ни направиха допълнителен рунд. От шестимата полуфиналисти избраха само трима, които да се състезават за шампионската купа. Финалът продължи 3 часа, като линкът беше споделен в Google Meet и бе гледан на живо по целия свят. Всичко беше изключително стриктно – с камери, с микрофони, без да се разсейваш, няма кой да ти помага… Аз допуснах само една грешка и спечелих с максималния възможен брой точки. Признавам си, че много ми помогна посещението на космическия лагер на НАСА, тъй като останалите финалисти не бяха толкова добре запознати с космическата история.
 
- В какви сфери бяха въпросите?
 
Имаше различни сфери и това ми беше най-голямото притеснение преди началото – не знаех какво да очаквам. В първи рунд имаше много интересни въпроси – научна и художествена литература, научна фантастика. Имаше въпроси от областта на астрономията, астронавтиката, физиката, химията, сателити, ракетни горива и др. Трябваше да разпознаваме снимки на астронавти, на клъстери, галактики. Учените от центъра в Индия се бяха постарали да изберат изключително разнообразни и сложни въпроси. Имаше и по-лесни, забавни въпроси, но като цяло викторината беше на ниво над средната трудност.
 
- Преди да започне състезанието очакваше ли, че ще бъдеш победител? Какво означава за теб тази победа?
 
Честно казано играх, за да се забавлявам, да видя какво представлява тази викторина и какво е моето ниво. Радвам се, че спечелих, защото имам нужда от подобни успехи за резюмето си при кандидатстване в университет.  
 
- Ти завършваш Частната гимназия „Райко Цончев”, предстои ти да се дипломираш в края на тази учебна година. Какви са ти плановете след това?
 
Предстои ми тежко кандидатстване в около 20 американски висши училища. Моят мечтан университет е Масачузетският институт по технологии /MIT/, много се надявам да бъда приета там с двоен бакалавър (две специалности едновременно – бел. ред.) със специалности „космическо инженерство” и „компютърни науки”. Състезавам се за пълна стипендия с деца от целия свят. Също така ще кандидатствам в Харвард, в Колумбийския университет в Ню Йорк, в Калифорнийския технологичен университет (Калтек), в Принстън, в Йейл и в още редица по-малки висши училища и колежи.
Подготовката ми представлява много изпити, изграждане на много силно резюме, което трябва да включва академични постижения, лидерство, доброволчество, пълен успех в училище… Трябва да си брилянтен, много балансиран, защото пълната стипендия, за която се боря, се равнява на четвърт милион долара.
Под внимание при кандидатстването се вземат дори интересите и страничните занимания извън училище. Аз свиря на барабани и пиша поезия, в момента очаквам да излезе втората ми стихосбирка. Това е много важно, но въпреки всичко, изборът зависи в голяма степен и от късмет. Защото не знаеш в какво настроение е журиращият, при който ще се паднат твоите документи, не можеш да бъдеш в главата му в този ден и час. Изборът зависи само и единствено от него.
 
- Ще има ли България, в твое лице, след години първата жена космонавт?
 
Искрено се надявам. Правя всичко, каквото зависи от мен. За да стана космонавт, освен брилянтно образование, трябва да имам лиценз по скуба дайвинг (водолазно гмуркане), желателно е да съм пилот на самолет. Вече започнах курсовете по гмуркане, надявам се, когато замина за САЩ, да работя върху лиценза по пилотиране. И когато мама ме попита, защо са ти всички тези неща, обяснявам, че в среда, като тази под водата, най-добре се симулира микрогравитация, а пилотирането тренира чувството ти за ориентиране, за координация, вземането на правилни решения…
 
- Как гледат връстниците ти на тази твоя мечта – да полетиш в космоса?
 
Приятелите ми ме подкрепят много, с някои от тях излизаме в 2.00 часа посред нощ в края на града, за да гледаме звездите с телескоп. Много ме подкрепя и преподавателят ми по физика Атанас Атанасов. Хората, които не ме подкрепят, избягвам, защото не ми влияят позитивно.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика