Трябва ли да наема адвокат по недвижими имоти при покупна на жилище?

19.01.2021 г. 09:34:18 ч.
/
Трябва ли да наема адвокат по недвижими имоти  при покупна на жилище?
Сигурно и вие си задавате този въпрос, ако сте решили да се сдобиете със собствен дом! Започнали сте да проучвате целия процес по покупка на имот, а може би вече ходите на огледи? Най-вероятно ще имате нужда от услугите на брокер; на банка, която да ви отпусне кредит, както и на нотариус, пред когото да сключите сделката. Не сте сигурни дали се нуждаете от адвокат недвижими имоти? Тогава вижте с какво може да ви е полезен той:

Адвокатът е единственият, който наистина защитава вашия интерес
Работата на брокера е да продаде имота, целта на банката – да даде кредит, от който да получава лихви всеки месец, а на нотариуса - да ви помогне да сключите законна сделка. Работата на адвоката по недвижими имоти обаче е да защитава правата и интересите на купувача по време на целия процес по закупуване на жилище.

Адвокатът проверява обстойно имота, който сте избрали
Той съставя или редактира договора за гаранция, по-известен още като „стоп-капаро“. В него се посочва имотът, договорената цена, размерът на гаранцията (капарото) и други условия на сделката. Адвокатът по недвижими имоти е длъжен да провери собствеността на имота, дали има тежести като: ипотеки, искови молби, възбрани, договори за наем или претенции от трети лица. Често брокерите твърдят, че ще извършат тези проверки за вас. Истината е, че те нямат интерес да го правят, освен това, в повечето случаи, нямат необходимите юридически познания. Брокерът е само търговски посредник, който прави връзката между продавач и купувач. Адвокатът е човекът, който следи дали нещо в преговорите, документите и сделката не е във ваш ущърб.  

Адвокатът следи за подводни камъни в договорите
Адвокатът по недвижими имоти защитава вашия интерес и по време на преговорите, които са най-тънкият момент при покупка на жилище. Това е времето, в което можете да договорите най-добра цена и най-изгодни условия на банковия кредит. Ако параметрите на сделката са уточнени, се преминава към подписването на предварителен договор. Той може да бъде съставен или редактиран от вашия адвокат, който следи за подводни камъни. Ако е необходимо, може да ви съдейства за предоговаряне на неизгодни за вас клаузи. Накрая се преминава към окончателния договор, това всъщност е нотариалният акт. Той се съгласува с нотариуса, който узаконява сделката. Важно е адвокатът да присъства на сключването на предварителния и на окончателния договор. Освен спокойствие, това ви дава възможност за бърза реакция, ако е необходимо да се извършат корекции.

Струва ли си да наемете адвокат по недвижими имоти?
Наемането на адвокат гарантира безопасност и сигурност на целия процес по покупка на жилище. Цената за тази сигурност е в пъти по-ниска от комисионната, която ще изплатите на брокера, например. Адвокатът е ваш съюзник, чиято цел е вие да сключите най-изгодната сделка!

Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика