Начало >Добруджа >Общество

Ученици от професионална гимназия „М. В. Ломоносов“ пресъздадоха освещаването на българските книги в Рим

09.05.2019 г. 16:44:36 ч.
/
Ученици  от професионална гимназия „М. В. Ломоносов“ пресъздадоха освещаването на българските книги в Рим
В Деня на Европа ученици  от Професионална гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“ пресъздадоха освещаването на българските книги в Рим.   Учениците се пренесоха назад във времето, за да възкресят духовността и силата на делото на Светите братя Кирил и Методий, провъзгласени за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II с апостолическо писмо Egregiae Virtutis от 30 декември 1980 г.
 На фона на старобългарски запеви от ХIV век,  те  пресъздадоха правдиво и достоверно спора на Константин Кирил-Философ с триезичниците и освещаването на българските книги в Рим.
Акцент в историческата възстановка бе изписването на глаголицата с перо от Константин Философ, който до срещата си с триезичниците води оживен спор и с известния в ораторските си умения Йоан VII Граматик.
Подходящото автентично облеклодобави тържественост и празничност при театрализирането на най-значимия момент от историята на България – появата на българската азбука и просветата на българите над другите народи.
На 23 май - в навечерието на най-големия просветен празник,  в Дом-паметник "Йордан Йовков"   предстои да се проведе изнесено събитие  на историческата възстановка.

Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Захлаждане от понеделник
Захлаждане от понеделник
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"Яндекс.Метрика