Начало >Добруджа >Общество

Уникална за страната апаратура дари Община Добрич на неонатологията в МБАЛ – Добрич (ВИДЕО)

03.08.2022 г. 11:11:43 ч.
/
Уникална за страната апаратура дари Община Добрич на неонатологията в МБАЛ – Добрич (ВИДЕО)
Нова специализирана апаратура бе официално връчена днес от кмета на Добрич Йордан Йорданов на отделението по неонатология към МБАЛ – Добрич. Апаратът комбинира в едно реанимационно легло, кувьоз и термомаса. Той е на стойност 50 000 лв., които с решение на Общинския съвет бяха заложени в Програмата за капиталови разходи за 2022 г.

По информация от японския производител, аналогичен апарат на територията на България няма, заяви директорът на болницата д-р Георги Желязков.

„От първия миг, в който недоносеното детенце се роди до изписването всичката грижа ще се извършва в този апарат, без да се необходими допълнителни прехвърляния. Това дава възможност за най-адекватното лечение на новороденото детенце“, обясни д-р Георги Желязков.

Той добави, че това е третото дарение за отделението за последните шест месеца, след транспортния респиратор от последно поколение и апарата за диагностика на слуха на новородени.

„Това дава възможност отделението да постигне едно много високо технологично ниво, освен кадрово. Изключително сме горди, че този апарат е в нашия град. С него сме технологично адекватни на световно равнище“, заяви директорът на болницата в Добрич.

Това дарение ще ни помогне да осигурим високоспециализирана неонатална грижа на недоносени и новородени със забавена послеродова адаптация, обясни началникът на отделението д-р Йовка Тихонова. Тя сподели, че в последните години процентът на бебетата, които имат нужда от подобна апаратура се увеличава. Тя поясни, че ситуацията е много динамична, като на пример вчера в интензивния сектор на неонатологията е имало три бебета, а само за ден са постъпили още четири и в момента са седем.

„Апаратът изключително много ще ни помогне. С него няма да подлагаме децата на стреса от местенето от една апаратура на друга. Вече ще ги обгрижваме и лекуваме на едно място, на което ще получат адекватна грижа“, заяви д-р Тихонова.

Кметът Йордан Йорданов бе категоричен, че независимо че болницата е държавна, и занапред ще има подкрепата на Община Добрич.

„Най-важното нещо на този свят е животът, а тази инвестиция е шанс да подпомогнем началото на един живот, за да се развият бебетата по най-добрия начин“, заяви Йордан Йорданов.

Той поясни, че веднага след като е бил информиран от д-р Йовка Тихонова и от общинския съветник д-р Хасан Ефраимов за нуждата от такава апаратура, е предприел действия това дарение да стане факт.

Отделение по неонатология в МБАЛ - Добрич е единствено за областта. В него се приемат и лекуват новородени и недоносени деца, родени в Отделение по акушерство и гинекология на МБАЛ - Добрич, както и тези със забавена послеродова адаптация, родени в болниците в Балчик и Каварна.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Второ издание на свободен базар ще се проведе в събота в Добрич
Второ издание на свободен базар ще се проведе в събота в Добрич
Добричко присъствие в листата на "Възраждане" с кандидати за евродепутати
Добричко присъствие в листата на "Възраждане" с кандидати за евродепутати
Адреси с аварии във ВиК в Добрич и региона
Адреси с аварии във ВиК в Добрич и региона
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика