Начало >Добруджа >Общество

В жътвено време: 6 пожара в ниви само за 5 дни отчитат огнеборците в областта

06.07.2022 г. 16:46:19 ч.
/
В жътвено време: 6 пожара в ниви само за 5 дни отчитат огнеборците в областта
От 1 юни до сега екипите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Добрич в областта са реагирали и са гасили 38 пожара в сухи треви. Като брой произшествията не са малко за този период и макар да изглеждат безобидни, понякога се случва огънят да се прехвърли към ниви с пшеница или горски масиви, каза за медийна група „Добруджа“ гл. инспектор Тихомир Катранджиев – началник сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Добрич.

По отношение на жътвената кампания, която настъпва с т. нар. восъчна зрялост на житните култури, само за 5 дни (от 2 до 6 юли) гл. инспектор Катранджиев отчете общо 6 произшествия.

Единият от пожарите е в житен масив село Загорци, Крушарско, където огънят унищожава 25 дка, след като се прехвърля от горящи сухи треви.   
Пожар е гасен и в района на селата Селце и Божурец. Причината за произшествието е късо съединение в далекопровод. Заради бързата намеса на огнеборците в Каварна са унищожени само 4 дка с посеви.

На 29 юни е регистриран пожар в землището на с. Главанци, Тервелско, където са изгорели 3 дка с ечемик. Отново говорим за небрежност при боравене с огън и неизвестен извършител, поясни гл. инспектор Катранджиев.

Заради късо съединение е възникнал пожар и в Шабленско, но този път проблем е възникнал в ел. инсталацията на зърнокомбайна. Резултатът е унищожени 60 дка с пшеница.

Най-големият пожар в посеви от началото на лятото до момента е бил на 2 юли в землището на с. Кладенци. Огънят е унищожил 600 дка с пшеница. Тъй като най-вероятно пожарът е причинен умишлено е образувано досъдебно производство и по случая се води разследване, уточни началникът на сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“.

Горели са и 10 дка от пшенично стърнище в с. Енево, община Добричка. 

Във връзка с честотата на пожарите по време на жътвата са засилени и тематичните проверки с цел опазване на житните култури от екипите на  дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в областта. Обект на контрол е направата на минерализовани ивици покрай нивите, наличието на оборудването на машините, с които се работи на полето. Предстоят и съвместни проверки със служители на ОД на МВР.

От Пожарната отново апелират за повишено внимание при боравене с огън, особено при високите температури, които се отчитат в последните дни.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 8 август
Прогноза за времето на 8 август
Вестник „ГЛАС“: Рокади във властта и археология в Добруджа
Вестник „ГЛАС“: Рокади във властта и археология в Добруджа
14 нови случая на коронавирус в област Добрич
14 нови случая на коронавирус в област Добрич
Времето на 7 август
Времето на 7 августЯндекс.Метрика