Венцислав Върбанов: На земеделието трябва стабилност и предсказуемост

03.02.2014 г. 10:50:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Венцислав Върбанов: На земеделието трябва стабилност и предсказуемост
Венцислав Върбанов е новият председател на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Той бе избран на този пост на 23 януари по време на Общо събрание на АЗПБ на мястото на Христо Цветанов, който подаде оставка поради бизнес ангажименти. Бившият земеделски министър ще бъде начело на Асоциацията за период от 3 години. Към настоящия момент Венцислав Върбанов е изоставил политическите ангажименти и се е отдал изцяло на своя земеделски бизнес – зърнопроизводство и животновъдна дейност.
Кое Ви провокира да поемете поста председател на УС на АЗПБ ?
Има доста големи предизвикателства в настоящия момент пред българското земеделие. Намираме се в началото на един нов програмен период и от това как ще бъдат разработени съответните наредби и как ще бъдат разработени стратегиите, зависи как ще се развива българското земеделие до 2020 година. Колегите от Асоциацията настояха, гласуваха ми доверие и аз се съгласих и приех това предизвикателство. Смятам, че мога да бъда полезен чрез влиянието, което има Асоциацията, защото е знайно, че това е една от най-влиятелните неправителствени организации в България.
Това е факт. До колко ще се вслуша Министерство на земеделието във вашите предложения?
Преди два дни имахме вече среща с министър Греков. Мога да кажа, че съм много удовлетворен от тази първа среща. Изказахме конкретни искания за разрешаване на конкретни проблеми и получихме разбирателство и резултатите вече са налице. Става дума за следното – да бъдат включени в работните групи представители на птицевъдите и свиневъдите и министърът се ангажира със своя заповед да разшири обхвата на тематичната работна група и да допусне такива представители. Интересуваше ни и виждането на министъра за тази тематична работна група за следващите няколко месеца и смятам, че нямаме различия относно вижданията и относно приоритетите.
Какво, според Вас, е най-наложително като промяна в земеделския сектор?
Кой знае какви драстични промени не са толкова наложителни и няма как да бъдат направени, но най-наложителното е да се разработват нормативните документи и наредбите, с които да започне усвояването на средствата от новия програмен период. Също така смятам, че би трябвало да се потърси едно обединение около няколко приоритета за развитието на сектора и инициативата трябва да излезе от ръководството на министерството, за да се работи в една посока. И изпълнителната власт, и законодателната, и ние, като неправителствена организация, да мобилизираме нашите структури и нашите членове, защото на сектора му трябва една стабилност и предсказуемост.
Говори се, че 2014 г. ще остане нулева от гледна точка на оперативните програми. До колко реално е това?
Много се надявам това да не се случи. Виждам, че управляващите също имат желание това да не се случи. Дано не стане така!
Ще загуби ли „Добрички панаир" един добър приятел във Ваше лице или ще спечели един влиятелен управник?
По-скоро второто. По никакъв начин отношенията ни с „Добрички панаир" не се променят заради това, че съм поел председателството на Асоциацията. Напротив! Мисля, че може да си бъдем полезни, както сме си били полезни досега.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика