Начало >Добруджа >Регионални

Ирина Матеева от БДЗП: Ветроенергийни паркове в България – да, но не и в Добруджа

Засиленият интерес към изграждането им в района е обезпокоителен, заяви отговорникът по европейските политики в дружеството
29.08.2024 г. 16:30:36 ч.
/
Ирина Матеева от БДЗП: Ветроенергийни паркове в България – да, но не и в Добруджа
Добруджа е неподходящо място за поставяне на ветрогенератори, защото през територията й преминава миграционния път Виа Понтика, освен това тя е от стратегическо значение за осигуряването на продоволствената сигурност на страната. Не е подходящо да се изгради ветроенергиен парк и в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци, нещо което предвижда инвестиционното предложение „Изграждане на Ветроенергиен парк Изгрев и съпътстваща техническа инфраструктура”. Това заяви за р. „Добруджа“ Ирина Матеева, която е отговорник по европейските политики в Българското дружество за защита на птиците. Тя подчерта, че БДЗП е организация, която от над 30 години работи активно за опазването на птиците и има натрупан експертен опит. Матеева определи сегашния бум на предложения за изграждането на нови ветроенергийни паркове като много обезпокоителен.

Тя бе сред участниците в среща, която се проведе преди дни в Добрич и бе по повод конкретното инвестиционно предложение, засягащо землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци. Причина за организирането на тази среща бе недоволството на жители от тези села.
Припомняме, че с инвестиционно предложение се планира изграждането на до 23 броя вятърни генератори и електрическа подстанция в 21 броя самостоятелни поземлени имоти в землищата на тези села.

Наши проучвания показват, че над района всяка есен и всяка пролет прелитат много пеликани и щъркели. Говорим за над 30 000 - 35 000 индивида за сезон. Прелитат и много застрашени от изчезване видове – хищниците голям креслив орел, царски орел и черношипа ветрушка. Сред гнездящите птици също има силно застрашени видове, заяви Матеева.

Така предложеният ветроенергиен парк е разположен почти до границите на защитена зона Батова, която е определена като място за опазване на защитени видове птици. Затова от гледна точка на биоразнообразието не е удачно там да има ветроенергиен парк. Говорим за риск от пряк сблъсък с перките, но и за загуба на местообитания за птиците. Ирина Матеева отчита и много разминавания в доклада от ОВОС за конкретното инвестиционно предложение.

Отговорникът по европейски политики в БДЗП припомни, че през 2010 г. имаше своеобразен бум на проектите за ветроенергийни паркове. След две години на интензивни проучвания и работа на територията на цялата страна, през 2013 година бе изготвена карта на зониране, която показва къде могат да се поставят ветрогенератори без да се създават рискове за птиците. В тази карта, цяла Добруджа е обозначена като място с висок риск за птиците при монтирането на ветрогенератори. Тази информация фигурира от над 10 години на сайта на МОСВ, като и в РИОСВ по места. Има достатъчно места на територията на България, където могат да се монтират ветрогенератори, без да се има риск за биоразнообразието, уточни тя.
 

Коментирайте
Подобни новини
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд



Яндекс.Метрика