Всяко трето семейство у нас е от 1 човек, в 79% от домовете няма дете

01.06.2023 г. 11:18:53 ч.
/
Всяко трето семейство у нас е от 1 човек, в 79% от домовете няма дете
Средното българско домакинство се състои от едва 2,2 души. Това сочат данните от последното преброяване у нас, проведено през септември 2021 г. Огромният обем информация, получен от статистическия институт при преброяването, продължава да се обработва и анализира.

Данните, които показват спада при средния брой членове на едно българско домакинство, бяха публикувани от НСИ в сряда.

Преди век средното българско домакинство се е състояло от 5 члена - това показва преброяването от 1900-ата година. В началото на ХХ век у нас е имало едва 663 хиляди домакинства. А сегашното последно преброяване установява, че домакинствата у нас са 2,8 милиона Но те са все по-малобройни.

Твърде големият брой самотно живеещи у нас влияе върху новия профил на средностатистическото българско домакинство.
При последното преброяване се оказва, че хората, които живеят сами, са 35,8% от всички домакинства, т.е. всяко трето е едночленно. Този дял
се увеличава с около 5 процентни пункта в сравнение с предходното преброяванепрез 2011 г. Двучленните домакинства са 29,4% от всички, но техният дял почти не се променя спрямо 10 г. по-рано.
Делът на едночленните не е равномерно разпределен из страната и не е свързан с това дали става дума за голям областен град или по-малък.
Най-много са самотно живеещите хора в столицата - там едночленните домакинства са 42,6% от всички. Но следват Монтана с 37,3%, Варна и Русе с по 36,9%. Най-малко са самотниците в Благоевград - 28,7%, и в Кърджали - 29,7%.
Другият тревожен тренд от гледна точка на демографията е, че в 78% от българските домакинства неживее нито едно дете под 16-годишна възраст. Този процент непрекъснато се увеличава през последните десетилетия. Например през 1985 г. само в 59,2% от българските домакинства не е имало дете.
Най-многолюдни са семействата в Сливен и Пловдив. Независимо че и в двете области средният брой членове на едно домакинство не надминава много средния за страната, в тези области има над 150 семейства с 6 и повече деца и по над 250 семейства с по пет деца, показват данните.
Сравнително повече, отколкото на други места в страната, са и домакинствата с по 4 и с по 3 деца. В София има само 54 домакинства, които отглеждат 6 деца, а 71 семейства имат по пет. В унисон с тенденцията за застаряване на населението средната възраст на главата на домакинството се е увеличила между последните двепреброявания. 
Главата на домакинството е лицето, което се самоопределя за такова. През 2011 г. средната възраст на тези хора е била 53 години и 6 месеца, докато през 2021 г. се е повишила до 56 години. В малко над половината от домакинствата в страната главата на семейството е икономически активен човек, т.е. не е безработен.

 
Снимка:cache1.24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика