Д-р Дани Атанасов: Акушерството е поливалентна и много емоционална специалност

21.01.2021 г. 15:06:47 ч.
/
Д-р Дани Атанасов: Акушерството е поливалентна и много емоционална специалност
Д-р Дани Атанасов е на 26 години. Завършил е Медицинския университет във Варна с отлична диплома – 5,70. От една година работи в МБАЛ-Добрич, а от шест месеца специализира в Отделението по акушерство и гинекология. Той е най-младият от лекарския състав на тази структура. В Деня на родилната помощ - 21 януари той споделя, че избира медицината воден от алтруизъм, а специалността, защото е поливалентна и свързана с един от щастливите моменти в живота на хората – раждането на тяхната рожба.
 
- Д-р Атанасов, на 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ. Какво е вашето пожелание към колегите Ви?
Искам да честитя празника, първо на бабите, после и на моите колеги, на акушерките и санитарите, които работят в нашето отделение. Честит да бъде този празник и на неонатолозите. Нека да е честит и всички да продължаваме да работим с удоволствие.
- От кога сте специализант в АГ отделението в Добрич?
В Отделението по акушерство и гинекология работя от половин година. Преди това съм работил в други сектори на болницата. Бях в Спешно отделение и в Ковид-сектора, но в момента специализирам в АГ отделението.
- Защо избрахте тази специалност?
Защото това е една много емоционална специалност, поливалентна и даваща право на голям избор. Избрах я най-вече заради емоцията, която доставя и щастието. Много бързо се вижда резултатът от положения труд. Тази емоция, която всички в качеството си на родители изпитваме един или два пъти в живота, аз преживявам ежедневно. Няма по-голяма награда от това.
Аз не съм наследствен лекар. Лекарството може да бъде възприето и като занаят, но мисля, че когато човек има желание да се учи и да се развива, не е необходимо да го наследява.
- А защо се ориентирахте към медицината?
Избрах медицината воден от алтруизъм, но по-късно разбрах, че на тази наука може да се гледа и по един различен начин. Да работиш с хора има своето предимство, но и своите недостатъци. Най-важното нещо е наградата, която получаваш – благодарността и радостта на нашите пациенти. Не мисля, че това може да бъде преживяно в много други професии. Освен това работим с предимно млади и здрави хора, млади жени, които раждат своите рожби и очакват от нас качествено отношение и труд.
- Завършил сте медицина с отличен успех и за разлика от мнозина млади лекари, които търсят реализация в по-големите градове или пък в чужбина, Вие се връщате в родния град. Защо?
Преди да се върна в Добрич, направих едно проучване. Обиколих и други градове, за да се запозная с това, което бих могъл да получа в други болници. Оказа се, че добричката болница предлага много добри условия, които аз търся и ми дава възможност за кариерно развитие. За един млад лекар това е важно. Освен това колективът е чудесен. Много елитен, колегите са сплотени и с позитивна нагласа. Радвам се, че съм тук.
- Във вашето семейство има още един лекар - вашия вуйчо. Той не се ли опита да повлияе на решението Ви да се върнете в Добрич?
Да. Той е хирург и се опита да ми повлияе. Беше против връщането ми в Добрич, но не успя.
- Какъв беше сблъсъкът и усещането между теорията и практиката?
При мен всичко беше много рязко. Идвайки на работа тук, реших, че няма да използвам думата НЕ. Според мен тя спира развитието на човека. Имах възможност да участвам във водене на раждане още на втория ден. Беше много емоционално, бях много притеснен. В нашето обучение е силно застъпена теоретичната част, но по-малко практичната. Затова исках да попадна в лечебно заведение, в което ще има възможност да практикувам.
- Помните ли първото водено от Вас раждане?
Помня процесът на раждане, но не помня дали беше момче или момиче. Със сигурност имаше страх и притеснения, но когато събитията ги провокират, ти просто трябва да действаш. В акушерството и гинекологията има спешност, за която или си подготвен или не си подготвен. Ако си подготвен, то ще можеш да реагираш. Това много ми харесва в нашата специалност. Тя тества теоретичната ти подготовка и ако не е безупречна, ще се  провалиш.
- Как се печели доверието на пациентките?
 Както казах, ние работим с предимно млади пациенти. Те са много изискващи.Това, което правим в нашето отделение, е да се грижим за тяхното щастие. Когато пациентката е посрещната с уважение и усмивка, то тя показва доверие към екипа. Да, целим високо качество на медицинската услуга, но това включва и доброто отношение към пациента.
- Какъв беше и сблъсъкът Ви със здравната система у нас?
Оказва се, че в нашето образование не се обръща внимание на начина, по който функционира системата на здравеопазването. Сблъсъкът с нея, за мен, беше шок. Имах късмета това да се случи в условията на Спешното отделение, което е на вратата на тази система и постепенно да я опозная. Нашата система е много социална и позволява лесен достъп на пациенти до лекарите. Това, което куца на системата е триажа. Нямаме качествено разпределение на пациентите според спешността на грижата и  необходимите им специалисти и смятам, че там трябва да се правят подобрения. Но, мисля и,  че все още съм много млад за такива административни възгледи.
- Как виждате себе си след 10 години?
Като утвърден специалист и да правя своите пациенти щастливи.
- Мислите ли, че след време ще се ориентирате към професионална реализация в чужбина?
Аз нямам нищо против работа в чужбина. Бих прекарал време в чужбина, но не с цел реализация и продължителен престой, а с цел надграждане на знания. За мен чужбина е източник на информация и знания, но не и за постоянно развитие.
- Ваксинирахте ли се ? Вярвате  ли на ваксините?
На този етап не съм се ваксинирал, защото прекарах инфекцията съвсем скоро. Бих го направил, когато се наложи. Вярвам, че вредата от ваксините е по-малка, отколкото ползата, както е с всяка една друга ваксина.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика