Ето как да бъдем убедителни в разговорите с хората

25.02.2021 г. 17:29:47 ч.
/
Ето как да бъдем убедителни в разговорите с хората
Помислете за всички успешни хора, които познавате. Най-вероятно те са изключително добри в продажбата на себе си и продажбата на идеите си - накратко, в убеждаването на други хора.
Може би това е така, защото продажбата е единственото умение, от което всеки се нуждае, за да има успех? Но ако бъдете убедителни, това не означава, че трябва да манипулирате или да притискате други хора. В най-добрия случай убеждението е способността да се опишат ефективно ползите и логиката на една идея за постигане на съгласие - и това означава, че всички ние трябва да бъдем по-убедителни. Без съмнение, изкуството на убеждаването е от решаващо значение във всеки бизнес или кариера.
Как можете да бъдете по-добри в това изкуство? Вижте тези съвети, подготвени специално от Orator.bg.

Заемайте силни позиции
Бихте предположили, че данните и разсъжденията винаги печелят деня, нали? Но не е така. Изследванията показват, че хората предпочитат кокетничеството пред опита. Естествено приемаме, че доверието ни се равнява на уменията, които другият човек притежава.
Дори и най-скептичните хора са склонни поне отчасти да бъдат убеждавани от уверен говорител. Всъщност ние предпочитаме съвети от уверен източник, дори до такава степен, че можем да му простим лошите резултати.
Така че бъдете смели. Спрете да казвате „мисля“ или „вярвам“. Спрете да добавяте квалификации към речта си. Ако мислите, че нещо ще работи, кажете, че ще работи. Ако вярвате, че нещо ще работи, кажете, че ще работи.
Застанете зад мненията си - дори и да са само мнения - и оставете ентусиазма ви си да се прояви. Хората естествено ще гравитират на ваша страна.

Започнете бавно, като отбелязвате малки „победи“
Изследванията показват, че постигането на споразумение често има траен ефект, дори и само в краткосрочен план. Така че, вместо да насилвате нещата, просто изградете основа за по-нататъшно споразумение.

Настройте скоростта на речта си според аудиторията
Съществува причина зад стереотипа на „бързо говорещия продавач“: В определени ситуации бързото говорене работи. Друг път не толкова.
Ето какво съветва едно проучване:
- Ако вашата аудитория има вероятност да не се съгласи, говорете по-бързо.
- Ако вашата аудитория вероятно ще се съгласи, говорете по-бавно. Ето защо: Когато вашата аудитория е склонна да не се съгласи с вас, говоренето по-бързо дава на хората по-малко време за формиране на собствени контрааргументи, което ви осигурява по-голям шанс за победа.
А когато вашата аудитория е склонна да се съгласи с вас, говоренето бавно й дава време да прецени вашите аргументи и да вземе предвид някои собствени мисли и съображения.

Не се страхувайте да бъдете умерено непрофесионални
Накратко, бъдете себе си. Автентичността винаги е по-убедителна. Ако се чувствате достатъчно сигурни, че бихте искали използвали по-разговорен или естествен език, направете го.

Вземете под внимание как вашата аудитория предпочита да обработва информация
Винаги познавайте аудиторията си. Не настоявайте за незабавно съгласие.

Споделете както положителните, така и отрицателните факти
Според професора от Университета на Илинойс Даниел О'Кийф споделянето на една или две противоположни точки е по-убедително, отколкото да се придържате единствено към вашия аргумент.
Защо? Много малко идеи са перфектни. Вашата публика знае това. Те знаят, че има други перспективи и потенциални резултати. Така че ги срещнете челно. Говорете на хората за нещата, които вече обмислят. Обсъдете потенциалните негативи и покажете как ще смекчите или преодолеете тези проблеми.
Хората от вашата аудитория са по-склонни да бъдат убедени, когато знаят, че разбирате, че могат да имат съмнения. Така че говорете за другата страна на спора - и след това направете всичко възможно, за да покажете защо все пак сте прави.

Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика