Измененията на климата ще повлияят силно българското земеделие през следващите десетилетия (ВИДЕО)

05.01.2021 г. 16:18:19 ч.
/
Измененията на климата ще повлияят силно българското земеделие през следващите десетилетия (ВИДЕО)
Българското земеделие ще бъде силно повлияно от измененията на климата и през следващите 20-30 години. Това заяви в интервю за Медийна група „Добруджа” председателят на Селскостопанска академия проф. д-р инж. Мартин Банов, позовавайки се на доклад на Световната банка.

Получените през стопанската 2019/2020 година средни добиви от пшеница са 394 кг/дка и са най-ниските за периода 2015-2020 г. Значително по-ниски добиви са получени в десет области в страната / Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен, Търговище, Силистра, Разград и Русе/, като най-сериозно е намалението за Добричка област – 68 %. В други десет области /Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София-област, Монтана, Видин, Ловеч, Габрово/ се наблюдава увеличение при получената реколта от пшеница. Разликите се обясняват с различията в метеорологичните условия по райони и с различната комбинация от агрометеорологични фактори по време на най-важните фази от развитието на пшеничните растения.

Според анализите на Селскостопанска академия, понижението на добивите в различните области се дължи на: крайно недостатъчните валежи през есенно-зимния период и задълбочаващата се суша до навлизане на културите в стопанска зрялост; високи средни дневни и абсолютно максимални температури през зимните месеци; възвратни мразове при настъпване на фаза вретенене; интензивни количества валежи във восъчна зрялост. Резултатите показват още, че сортовете пшеница на Добруджански земеделски институт и Института по растителни и генетични ресурси в Садово са дали по-високи добиви от средните за областите, в които са изпитвани.

По-незначително намаление в добивите се отчита при ечемика, тъй като той е по-сухоустойчива култура. По-добрите добиви от ечемик са резултат и от използването на сортове българска селекция, посочи още проф. Банов. След 2007 г. в производството се внедриха серия от сортове ечемик, българска селекция, които са с висока сухоустойчивост, както и комбинация от устойчивост към абиотичен стрес. Такива са сортовете на Института по земеделие в Карнобат - Орфей, Одисей, Кубер, Сайра, Дария. Резултатите показват, че от отглежданите в района на Карнобат български сортове са получени добиви от ечемик в границата от 200 до 298 кг/дка, докато от чуждестранните – от 143 до 196 кг/дка.

Отглеждането на царевица без напояване в районите с чести и продължителни засушавания крие както производствени, така и финансови рискове за стопаните, посочи още председателят на Селскостопанска академия. За да се осигурят високи и стабилни добиви, включително и през годините с подчертано висока степен на засушаване, е необходимо производителите да се стремят към максимално използване на климатичните условия и биологичните особености на отделните хибриди царевица. От академията препоръчват да се използва сортова структура, която включва 60 % ранни и средно-ранни, 20-25 % среднокъсни и 10-15 % късни хибриди.
Мирослав Балчев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика