МОН започна да въвежда нов тип задачи на националното външно оценяване

26.06.2024 г. 11:48:31 ч.
/
МОН започна да въвежда нов тип задачи на националното външно оценяване
Близо половината от задачите на националното външно оценяване в 10. клас през тази година бяха с практическа насоченост. Това отчете министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на представянето на резултатите на десетокласниците. По български език и литература учениците са се справили много добре със задачите, които изискват повече интегралност на знанието, а по математика – с такива за скорост, разстояние и време, стана ясно от думите му.

Той припомни, че в края на миналата година МОН пое ангажимент да започне плавна промяна във формата на изпитите за националното външно оценяване. Тя стартира от тази година с въвеждането на повече практическа насоченост в тестовете на десетокласниците без да се излиза от учебното съдържание за 10. клас. Предвижда се от следващата учебна година подобен да е форматът на НВО и за децата от 4. клас. Учениците, които в момента завършват 5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви по новия формат на изпита след 7. клас (през учебната 2025/2026). „Промените в образованието трябва да се основават на анализ, предвидимост и еволюция на натрупания опит. Затова и направихме този план, за да имат време учениците да се адаптират към новия формат на изпит и да бъдат още по-успешни на него, защото целта е да измерваме знания и умения, приложими в живота“, обясни министър Цоков.

„Резултатите на десетокласниците са съизмерими с предходните години, което е положителен сигнал, защото те са се справили с различен тип задачи, които са изисквали от тях да размишляват и да прилагат натрупаните знания в практически ситуации“, отчете още министър Цоков. По български език и литература учениците са получили средно 49,4 точки, което само с 4 стотни по-малко от миналата година. По математика средният резултат е 33,1 т., което е с 1,4 т. по-малко от миналата година. Спадът по този предмет се дължи най-вече на това, че само 1/4 от десетокласниците са успели да решат задачите, свързани с финансова грамотност. Според министър Цоков това е един от акцентите в стъпките, които могат да се предприемат в посока подобряване на обучението на по математика.

В същото време анализът показва, че с около 20% се увеличават десетокласниците, които са получили 100 точки на изпита по математика в сравнение с миналата година. По български език и литература пълен брой точки има само един ученик. Един десетокласник е получил по 100 т. и на двата изпита.
Източник:МОН

Коментирайте
Подобни новини
МС: Позицията ни за срещата на НАТО отразява националния интерес
МС: Позицията ни за срещата на НАТО отразява националния интерес
Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора
Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора
Президентът връчва първия мандат на 1 юли
Президентът връчва първия мандат на 1 юли
Министърът на отбраната: Помощта, която даваме на Украйна, не е безвъзмездна
Министърът на отбраната: Помощта, която даваме на Украйна, не е безвъзмездна



Яндекс.Метрика