Начало >Добруджа >Регионални

Създадена е организация за унищожаването на заразените с инфлуенца птици във фермата в Ген. Тошево (ВИДЕО)

28.11.2023 г. 15:20:28 ч.
/
Създадена е организация за унищожаването на заразените с инфлуенца птици във фермата в Ген. Тошево (ВИДЕО)
Установеното ново огнище на птичи грип (инфлуенца А) в птицевъден обект на фирма „АГРИ СС“ –Ген. Тошево бе темата на заседание на Областна епизоотична комисия, което се проведе днес в Областна управа – Добрич под председателството на областния управител на Добрич Йорданка Костадинова.

Директорът на ОДБХ – Добрич д-р Стелияна Генчева съобщи, че до откриването на огнището се стига след сигнал за увеличена смъртност сред птиците от ветеринарния лекар и от собственика на обекта, а  резултатите от пробите, изпратени в лаборатория в София, са били положителни. В птицефермата се отглеждат 129 000 кокошки носачки.

Д-р Пенка Николова от ОДБХ – Добрич уточни,  че със заповедта за обявяване на огнището са предприети и мерки за контрол. Ограничен е достъпът на външни лица до обекта и е въведен строг контрол за работещите там.

Вече е създадена организация за умъртвяването на птиците в обекта. Собственикът на птицефермата е предложил терен за загробване, за който се очаква одобрение. Друг вариант за загробването е друго място – терен на територията на община Генерал Тошево, определен за загробване на мъртви животни, каза д-р Николова.

Заболелите и контактни птици в обекта ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а обезвреждането на труповете ще се извърши под официален надзор, за да не се допусне разпространение на болестта.

От ОДБХ-Добрич уточниха, че около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попада гр. Генерал Тошево и 10-километрова наблюдавана зона. В нея попадат следните населени места от община Генерал Тошево: с. Снягово; с. Огражден, с. Йовково, с. Кардам, с. Чернооково, с. Писарово, с. Люляково, с. Преселенци, с. Малина, с. Петлешково, с. Присад, с. Пленимир, с. Равнец, с. Дъбовик, с. Къпиново.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

На заседанието на Областна епизоотична комисия стана ясно какво се случва в другите две, установени по-рано, огнища с птичи грип на територията на областта – в  с. Дончево и с. Стефаново. В обекта в Дончево вече е приключила процедурата по умъртвяване и загробване на птиците и се извършва дезинфекция. Във фермата за пекински патици в Стефаново тече процедурата по унищожаването на близо 12 000 птици. Очаква се процесът да приключи до петък тази седмица.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Венци и цветя на признателност на 3-ти март в Каварна
Венци и цветя на признателност на 3-ти март в Каварна
От читалището в Ловчаници поздравиха с рецитал жители и гости на Полк. Иваново
От читалището в Ловчаници поздравиха с рецитал жители и гости на Полк. Иваново
Община Добричка се поклони на Братската могила край Паскалево (СНИМКИ)
Община Добричка се поклони на Братската могила край Паскалево (СНИМКИ)
Кметът на Тервел: Благодарение на подвига на героите, децата ни се раждат в мирна и свободна страна
Кметът на Тервел: Благодарение на подвига на героите, децата ни се раждат в мирна и свободна странаЯндекс.Метрика