Начало >Добруджа >Общество

„Училището следва детето”- нов образователен модел на ЧОУ „ Мария Монтесори”, ЧПГТП „Райко Цончев” и ВУМ

01.07.2022 г. 17:25:19 ч.
/
„Училището следва детето”- нов образователен модел на ЧОУ „ Мария Монтесори”, ЧПГТП „Райко Цончев” и ВУМ
Нов образователен модел „Училището следва детето” стартира от месец септември 2022 година в ЧОУ „Мария Монтесори”, ЧПГТП „Райко Цончев” и Висшето училище по мениджмънт. Това съобщиха по време на пресконференция днес  проф. Димитрина Каменова от ВУМ, Надежда Иванова – директор на ЧОУ „ Мария Монтесори”и  ПГТП „Райко Цончев, и доц. д-р Тодор Радев - ректор на ВУМ.
Новият образователен модел ще осигури приемственост в съдържанието, методиката и смисъла на образованието между ЧОУ „ Мария Монтесори”, ЧПГТП „Райко Цончев” и Висшето училище по мениджмънт.  Моделът  ще включва  учениците от  11 и 12 клас на частната гимназия и е свързан с обучение в образователни комплекти от учебни предмети, съответни на учебните дисциплини във ВУМ. Образователните комплекти   включват профилирани учебни предмети, които се изучават в гимназията. Оценките по тях ще се зачитат като изпити във висшата учебна структура. Така например в ЧПГТ се изучават образователни комплекти като „Предприемачество и кариерно развитие”, „Управление и предприемачество” и „Управление на проекти”, които  се съотнасят към учебни дисциплини  във Висшето училище. Хорариумът   от образователните  комплекти в гимназията  е в рамките на 129 часа, а във ВУМ- 125. Наредба  7 от новия образователен закон дава възможност на висше училище  да сключи договор с гимназия, а хабилитирани преподаватели да изготвят програма за модулните часове и когато учениците от 11 и 12 клас изучат тези предмети, те да бъдат признати като кредити за висшето учебно заведение, уточни Надежда Иванова.
Така учениците, които са завършили 12 клас, още по време на своето гимназиално образование ще получат  кредити,  които ще бъдат зачетени  по учебния план за  висшето образование. По този начин студентите ще имат възможност да съкратят срока на своето обучение.  
Чрез този модел ученикът ще има мотивацията да придвижва сам себе си напред. Искаме да заредим младия човек да мисли за себе си, казва проф. Димитрина Каменова.
 Моделът включва и  образователната схема „4/6/4” която, според Надежда Иванова,  дава възможност системата да работи за детето, а не детето да бъде вместено в нея. Четирите години в началния етап се следват от 6 години от прогимназията и първите две години от първата степен на гимназиалното образование. Идеята е да се създадат условия за плавен преход на децата от едното учебно заведение в другото. Около 80% от учениците от ЧОУ „Мария Монтесори” продължават своето обучение в Частна гимназия „Райко Цончев”. Това е така, защото те вече са свикнали на правилата, на начина на подреждане на  класната стая, на начина на общуване и предпочитат да останат в тази среда, уточнява още тя.  
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Областният управител информира общинските епизоотични комисии за нуждата от третиране срещу  ливадна пеперуда
Областният управител информира общинските епизоотични комисии за нуждата от третиране срещу ливадна пеперуда
Ремонтни дейности в Добрич на 9 август
Ремонтни дейности в Добрич на 9 август
Времето на 9 август
Времето на 9 август
Здравко Здравков: Основната задача е провеждането на честни, прозрачни и демократични избори (ВИДЕО)
Здравко Здравков: Основната задача е провеждането на честни, прозрачни и демократични избори (ВИДЕО)Яндекс.Метрика