Начало >Добруджа >Регионални

За пета година археолози от България, Канада и Франция изследваха крепостта Залдапа (ВИДЕО)

28.07.2023 г. 15:02:57 ч.
/
За пета година археолози от България, Канада и Франция изследваха крепостта Залдапа (ВИДЕО)
За пета година се проведоха разкопки в крепостта Залдапа край село Абрит по международен проект на Университета „Римуски“ в Квебек. В международния екип участваха археолози от България, Канада и Франция. Днес е последният ден на този проект, а занапред изследването на крепостта ще се извършва само от български учени. Ръководителят на разкопките - проф. д.и.н. Георги Атанасов от Регионален исторически музей – Силистра, благодари на кметския екип на Община Крушари за съдействието и логистиката.

През изминалите 20 дни международният екип е работил по една от базиликите.

„Резултатите надминаха всички очаквания. Тази базилика е регистрирана още от Карел Шкорпил в края на 19. век, но само с една скица. Вече имаме пълна представа за този забележителен храм за раннохристиянската археология. Той има внушителни размери – 52 метра дължина и 22 метра ширина. Тази базилика се отличава и надминава всички останали в провинция Скития по няколко показатели. Централният й кораб е покрит с големи мраморни плочи. Без аналог за провинцията са и 3 000 фрагмента от мозайка“, заяви проф. Георги Атанасов.

Той добави, че са започнали разкриването и на атриума – покрития двор пред църквата, който дотук впечатлява с тържествено тристъпално стълбище. Освен това той е покрит с големи каменни плочи, което е без аналог в провинция Малка Скития – днешна Добруджа.

Проф. Георги Атанасов заяви, че, за да бъде разкрит целият град Залдапа, ще бъдат необходими поне 200 години.

Залдапа е една от най-важните крепости в региона и има огромен археологически потенциал, заяви проф. Никола Бодри - от университета „Римуски“ в Квебек.

„Нашият интерес бяха църквите, за да разберем процеса на християнизация. Залдапа е с изключително значение за Балканите и за историята на цялата Римска империя. Църквата, която изследвахме тази година, е много впечатляваща, заради богатството на своята украса“, заяви проф. Никола Бодри.

В западната част на църквата открихме монументално стълбище, което е подход между вътрешния двор и предверието, оформено с три големи колони, обясни доц. д-р Албена Миланова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Откритите мраморни преградни плочи пък водят да хипотезата, че църквата е имала и втори етаж, което ще се докаже, ако се открие стълбище на южната или северната страна при разкопките им.

През следващия месец българските археолози ще продължат своята дейност в Залдапа, като ще изследват четириконхалната (четирилистната) църква, която няма аналог в Северна България със своите размери и украса.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Камен бряг отново се превърна в музикален оазис за почитателите на джаза (СНИМКИ И ВИДЕО)
Камен бряг отново се превърна в музикален оазис за почитателите на джаза (СНИМКИ И ВИДЕО)
ПГАС - Добрич с участие в "Дни на полето"
ПГАС - Добрич с участие в "Дни на полето"
Деца от Шумен гостуваха за ден на екипа на ДЛС-Тервел
Деца от Шумен гостуваха за ден на екипа на ДЛС-Тервел
147 години от каварненското въстание бяха отбелязани днес в крайморския град
147 години от каварненското въстание бяха отбелязани днес в крайморския градЯндекс.Метрика