Начало >Добруджа >Регионални

За пета година археолози от България, Канада и Франция изследваха крепостта Залдапа (ВИДЕО)

28.07.2023 г. 15:02:57 ч.
/
За пета година археолози от България, Канада и Франция изследваха крепостта Залдапа (ВИДЕО)
За пета година се проведоха разкопки в крепостта Залдапа край село Абрит по международен проект на Университета „Римуски“ в Квебек. В международния екип участваха археолози от България, Канада и Франция. Днес е последният ден на този проект, а занапред изследването на крепостта ще се извършва само от български учени. Ръководителят на разкопките - проф. д.и.н. Георги Атанасов от Регионален исторически музей – Силистра, благодари на кметския екип на Община Крушари за съдействието и логистиката.

През изминалите 20 дни международният екип е работил по една от базиликите.

„Резултатите надминаха всички очаквания. Тази базилика е регистрирана още от Карел Шкорпил в края на 19. век, но само с една скица. Вече имаме пълна представа за този забележителен храм за раннохристиянската археология. Той има внушителни размери – 52 метра дължина и 22 метра ширина. Тази базилика се отличава и надминава всички останали в провинция Скития по няколко показатели. Централният й кораб е покрит с големи мраморни плочи. Без аналог за провинцията са и 3 000 фрагмента от мозайка“, заяви проф. Георги Атанасов.

Той добави, че са започнали разкриването и на атриума – покрития двор пред църквата, който дотук впечатлява с тържествено тристъпално стълбище. Освен това той е покрит с големи каменни плочи, което е без аналог в провинция Малка Скития – днешна Добруджа.

Проф. Георги Атанасов заяви, че, за да бъде разкрит целият град Залдапа, ще бъдат необходими поне 200 години.

Залдапа е една от най-важните крепости в региона и има огромен археологически потенциал, заяви проф. Никола Бодри - от университета „Римуски“ в Квебек.

„Нашият интерес бяха църквите, за да разберем процеса на християнизация. Залдапа е с изключително значение за Балканите и за историята на цялата Римска империя. Църквата, която изследвахме тази година, е много впечатляваща, заради богатството на своята украса“, заяви проф. Никола Бодри.

В западната част на църквата открихме монументално стълбище, което е подход между вътрешния двор и предверието, оформено с три големи колони, обясни доц. д-р Албена Миланова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Откритите мраморни преградни плочи пък водят да хипотезата, че църквата е имала и втори етаж, което ще се докаже, ако се открие стълбище на южната или северната страна при разкопките им.

През следващия месец българските археолози ще продължат своята дейност в Залдапа, като ще изследват четириконхалната (четирилистната) църква, която няма аналог в Северна България със своите размери и украса.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Много настроение в първата вечер от "Сцената" в село Езерец
Много настроение в първата вечер от "Сцената" в село Езерец
Депутат пита министъра на околната среда за почистването на река Батова до курорта Албена
Депутат пита министъра на околната среда за почистването на река Батова до курорта Албена
Трио „Дивертименто“ с концерт днес в „Двореца“ в Балчик
Трио „Дивертименто“ с концерт днес в „Двореца“ в Балчик
Завърши „Плувно лято”  2024 г. в Каварна
Завърши „Плувно лято” 2024 г. в Каварна



Яндекс.Метрика