Начало >Добруджа >Регионални

Заупокойна литургия за загиналите по пътищата

17.11.2013 г. 09:24:00 ч.
/ ИА Добруджа
Заупокойна литургия за загиналите по пътищата
Всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като "Ден за възпоменание на жертвите от, 11:00 часа в храм „Св. Троица" ще бъде отслужена заупокойна литургия и панихида в памет на загиналите по пътищата.
През тази година се отчита намаление на пътния травматизъм на територията на област Добрич, като данните са едни от най-ниските за последните 14 години, съобщават от ОД на МВР. До момента на територията на областта са възникнали 107 тежки ПТП с 11 загинали и 138 ранени. За сравнение - най-мрачна за последното десетилетие е била 2009 г. Тогава при 222 тежки катастрофи, са загинали 40 души и са били ранени още 282-ма.
От началото на 2013 г до 10 ноември в страната при ПТП са загинали 510 и са ранени 7 538 души.
През периода 1990-2012 г, включително, при пътнотранспортни произшествия в България са загинали общо 23 807 души и са получили наранявания в различна степен 185 301. Близо 30 % от тежко ранените остават инвалиди за цял живот. От общия брой на убитите 24 % са деца, юноши и млади хора до 24 годишна възраст.
Пътните произшествия възникват най-вече поради: непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци /последиците от скоростта, намалена и ограничена видимост; от пренебрегването на техническата неизправност на превозното средство; неволно, от незнание или съзнателно нарушаване на правилата за движение; недостатъчно ниво на подготвеност на хора от всички възрасти за оцеляване в рисковата среда на пътното движение – както за управление на МПС, така и за предпазване в качеството си на пешеходец; склонност или закоравели навици да се шофира в нетрезво състояние; подценяване и неизползване на предпазните колани от водачи и най-вече от пътниците; пренебрегване на системите за безопасно превозване на деца /столчета и седалки/; преумора, афект, изнервеност, сънливост, неадекватност зад волана; пасивност на околните за решителна намеса за предотвратяване на управление на автомобили от хора в нетрезво състояние или неправоспособни; недостатъчната ангажираност на семейството за обучение, възпитание и опазване на собствените деца като участници в движението и много други фактори.


Коментирайте
Подобни новини
Започна вторият етап от пълната рехабилитация на общинския път Пленимир – Петлешково
Започна вторият етап от пълната рехабилитация на общинския път Пленимир – Петлешково
В рамките на три дни в читалището в Гурково представят трима мигранти с таланти
В рамките на три дни в читалището в Гурково представят трима мигранти с таланти
Преустановиха протеста в Захари Стояново, очаква се ремонт на пътя през май
Преустановиха протеста в Захари Стояново, очаква се ремонт на пътя през май
Базар за употребявани вещи ще се проведе в събота в Шабла
Базар за употребявани вещи ще се проведе в събота в ШаблаЯндекс.Метрика