Начало >Добруджа >Регионални

Подземните контейнери за отпадъци в Балчик - голяма ефективност и доволни граждани (ВИДЕО)

Вече са монтирани 42 от съдовете, но броят им ще се увеличава, предстоят и подобрения по системата
15.05.2024 г. 13:11:23 ч.
/
Подземните контейнери за отпадъци в Балчик - голяма ефективност и доволни граждани (ВИДЕО)
Балчик е един от българските градове, в които има функциониращи подземни контейнери. Процесът по внедряването им е започнал през януари 2023 г. Поръчани на първи етап са 70 контейнера, от които до сега са монтирани 42, но процесът продължава. В цялата приморска зона на града вече има подземни контейнери за отпадъци. Само в тази част на града са общо 15 на брой, каза за медийна група „Добруджа“ управителят на общинското предприятие "Благоустрояване и комунално стопанство" инж. Павел Павлов. Той е категоричен, че те са изключително ефективни, защото всеки от контейнерите събира голям обем отпадъци на много малка площ. На практика всяко от тези подземни съоръжения поема количество, което отговаря на 4 стандартни контейнери за смет тип „Бобър“, уточни той. Други преимущества са липсата на неприятни миризми и тяхната недостъпност за клошари и уличните котки и кучета. Освен това имат и естетичен вид, добави инж. Павлов.

Подземните контейнери са разположени на 2,5 м. в дълбочина. Всеки от тях представлява голяма пластмасова тръба с капак, в която е разположен огнеустойчив чувал, който издържа и на дребни механични повреди. Отпадъците от подземните контейнери в Балчик засега се извозват от един автомобил, обясни управителят на БКС - Балчик.

Инж. Павлов каза още, че през тази и следващата година предстоят  подобрения по системата. На куката на камиона ще се монтира кантар, за да се отчитат събраните количества смет, а контейнерите ще бъдат снабдени с датчици, които да показват доколко е пълен всеки от подземните съдове. Така ще има информация от къде и по колко отпадъци се събират, каква е интензивността на извозването им и др.

Инж. Павлов подчерта, че черпят опит от други държави като Германия, където има подземни контейнери от над 20 години, както и Сърбия, която има около 10-годишен опит с този тип съдове за смет.

Управителят на общинското предприятие "Благоустрояване и комунално стопанство" в Балчик не скри, че отначало е бил скептичен, но сега отчита само позитиви. И балчиклии вече свикват с подземните контейнери и са доволни. Много добре се случват нещата и е видно, че да се ползват подобни подземни съдове за отпадъци, е правилният път за развитие на града, категоричен е той.  
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Вестник „ГЛАС”: 24 май – Поклон, учители и будители!
Вестник „ГЛАС”: 24 май – Поклон, учители и будители!
Типични местни ястия и био продукти бяха представени на фестивал в Генерал Тошево (ВИДЕО)
Типични местни ястия и био продукти бяха представени на фестивал в Генерал Тошево (ВИДЕО)
С рекордно голямо знаме на България бе открита десетата хоротека в Бранище (СНИМКИ)
С рекордно голямо знаме на България бе открита десетата хоротека в Бранище (СНИМКИ)
Местни и био продукти на фестивал в Генерал Тошево днес
Местни и био продукти на фестивал в Генерал Тошево днесЯндекс.Метрика