Начало >Добруджа >Общество

Аптеките в област Добрич са в готовност за протести

Мотив са предстоящи промени, които ще намалят финансирането от НЗОК
01.07.2024 г. 14:42:22 ч.
/
Аптеките в област Добрич са в готовност за протести
Аптеките в страната, включително и в област Добрич, са в готовност за протести. От сряда протестът се планира като символичен. Причината за недоволството са предстоящи нормативни промени, които чисто финансово ще се отразят негативно на аптеките. Очаква се тези промени да влязат в сила от 4 юли, каза за медийна група „Добруджа“ Мирослава Люцканова – магистър фармацевт и председател на Регионална фармацевтична колегия – Добрич.

От 1 април тази година голяма група от лекарствени продукти за хипертония и сърдечна недостатъчност станаха 100% реимбурсирани. За рецепта съдържаща такива лекарства бе приета компенсация за аптеките по 5 лв. с ДДС от НЗОК. На 20 юни стана ясно, че се готвят промени в наредба №4, обясни магистър фармацевтът. Те включват цялата лекарствена терапия на даден пациент да бъде обединена в една рецепта и освен това пациента да има право да взима от различни аптеки отделните лекарствени продукти, които са му предписани. Не сме против тези промени. Те ще облекчат терапията на пациентите. Притеснени сме, че промяната води до намаляване на финансовата компенсация, която получават аптеките, обясни Люцканова. Именно начинът, по които ще става финансирането за аптеките, е поводът за планираните протести в нашата сфера, добави тя.

Председателят на Регионална фармацевтична колегия – Добрич заяви, че няма вариант тя или колегите й да спрат да обслужват пациентите. Проблемът е, че аптеките няма да се справят финансово с това предизвикателство. Освен това няма и яснота как ще става плащането на НЗОК към нас, каза тя.

Информацията е, че срокът за разглеждането на подготвените промени ще бъде само 15 дни. Така се очаква те да влязат в сила от 4 юли. Как точно ще протече символичният протест на аптеките в област Добрич, планиран за 3 юли, предстои да се коментира в края на днешния ден на онлайн среща на членовете на Регионална фармацевтична колегия – Добрич. Всички сме единни, че промените в настоящия си вид водят до едно унизително заплащане на един квалифициран бранш, категорична е Мирослава Люцканова. Тя добави, че аптеките, които обслужват пациенти в област Добрич, са около 35.
 

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 4 юли
Времето на 4 юли
Интересни събития и все повече доброволци в зооцентъра в Добрич (ВИДЕО)
Интересни събития и все повече доброволци в зооцентъра в Добрич (ВИДЕО)
Любомир Стоянов е новият президент на Ротари клуб - Добрич
Любомир Стоянов е новият президент на Ротари клуб - Добрич
Комисар Дарин Димитров: Броят на пожарите в последните две седмици е много голям (ВИДЕО)
Комисар Дарин Димитров: Броят на пожарите в последните две седмици е много голям (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика