Начало >Добруджа >Общество

Печатането на хартиени ваучери за храна остава в миналото

От 1 юли могат да се използват и дигиталните, но и хартиените ваучери според указания на тях срок
01.07.2024 г. 16:05:25 ч.
/
Печатането на хартиени ваучери за храна остава в миналото
На 30 юни 2024 година официално бе поставен края на издаването на хартиените ваучери за храна. От днес те се предлагат само на електронен носител. Хартиените ваучери, които вече са предадени на служителите и са в срок все още могат да се ползват.

Наш екип обиколи няколко търговски обекти в град Добрич, за да установи дали все още се приемат хартиени ваучери. От проверката на медийна група ”Добруджа” стана ясно, че голяма част от магазините приемат и двата вида ваучери, но въпреки това има и такива, които отказват да приемат хартиени ваучери.

Издаването на ваучери вече ще се случва изцяло на електронен носител – пластика или виртуална карта, позиционирана в мобилния телефон. С тази карта работещите ще правят плащанията в търговските обекти. Както и досега ваучерите остават с валидност една година, срок в който сумите трябва да бъдат изхарчени. Наличните средства по картата няма да мога да бъдат теглени на банкомат или да се прехвърлят към друга банкова сметка. Условията за ползване на ваучерите остават същите – те ще могат да се харчат само в търговски обекти, които имат сключен договор със съотвения оператор на ваучери, а допустимите покупки са хранителни продукти, безалкохолни напитки и хранителни добавки.

От 1 юли 2024 година ще могат да се използват и дигиталните, и хартиените ваучери според указания на тях срок. Това дава очаквания последният хартиен ваучер да бъде използван към началото на 2025 година.

Какви са предимствата от употребата на ваучерите за храна?

Всеки работодател, които предоставя ваучери за храна на служителите си до 200 лв. месечно на човек е освободен от данъци и осигуровки върху тази сума. За да получат тези облекчения трябва да предоставят еднаква сума на всички свои служители, да нямат публични задължения и да не са намалявали заплатите на служителите през последните три месеца.

Чрез въвеждането на дигиталните ваучери се открояват и други предимства както за работодателите, така и за служителите и търговците. Зареждането на пластиките става много по-бързо и без допълнителни разходи за доставка, тъй като самата пластика е с валидност 5 години, за сметка на досегашната практика с хартиените, които е необходимо да се раздават всеки месец.

От гледна точка на потребителите – вече не е нужно да се съобразяват със сумата, която ще похарчат, а и имат денонощен достъп до системата, в която могат да проверят наличността, извършените транзакции и изтичащите суми. Остава и опцията, ако не достига сумата в пластиката, да се доплати в брой или с банкова карта.

Търговците пък ще могат по-бързо да осребрят приетите плащания, както и да администрират по-лесно всичко свързано с ваучерите.
Освен предимствата има и недостатъци, свързани с въвеждането на изцяло дигитални ваучери. Открояват се два основни проблема – неприемане на валидни хартиени ваучери от търговските обекти и липса на устройство, с което да се заплати с дигитален ваучер.  
 

Коментирайте
Подобни новини
Абил Исмет е назначен за зам.-областен управител на Добрич
Абил Исмет е назначен за зам.-областен управител на Добрич
Момчил Радичков: Имаме избор! Да създаваме боклук или да оставим чист отпечатък? (АУДИО)
Момчил Радичков: Имаме избор! Да създаваме боклук или да оставим чист отпечатък? (АУДИО)
Областен информационен център – Добрич проведе информационна кампания в областта
Областен информационен център – Добрич проведе информационна кампания в областта
Времето на 4 юли
Времето на 4 юли



Яндекс.Метрика